De terugkeer van de wolf op tv

René Alblas

19 mei 2017 .

Afgelopen dinsdag zag ik in Brandpunt de reportage over ‘de terugkeer van de wolf’. In Duitsland is de wolf inmiddels alom aanwezig en (sommige) Duitse schapenboeren klagen over het wilde dier dat hun schaapjes aanvalt.

Brandpunt bezocht een Duits dorp waar de wolven met enige regelmaat de schapen aanvallen. Eén van de boeren was in de afgelopen drie jaar zo’n 30 schapen kwijtgeraakt, als gevolg van de wolf. Hij vertelde ook dat er al veel schapenboeren waren gestopt met hun vak omdat het “dweilen met de kraan open is”. Zelf dacht hij er ook over om te stoppen. De burgemeester van het dorp deed er nog een schepje bovenop en waarschuwde Nederland dat de hele agrarische sector hier “in gevaar” zou gaan komen op het moment dat de wolf zich ook in Nederland zal vestigen.

Beelden uit de Brandpunt reportage

Bij het zien van deze reportage voelde ik aanvankelijk wel enig medelijden met de getroffen boer. Hij zei dat hij echt van zijn schapen hield en dat iedere aanval van de wolf een aanval op zijn eigen familie was. Hij had ook patous (Pyreneese berghonden, gefokt om schapenkuddes te beschermen) gekocht, maar die hielpen niet. Toen hij zei dat het afschieten van de wolf de enige oplossing was, verloor ik mijn medelijden.

Jaren geleden sprak ik een schapenboer in de Franse Vercors. Daar is de wolf al decennia lang aanwezig. Ook hij had al meerdere aanvallen op zijn kudde meegemaakt. Maar dat was voor hem nog geen reden om wolven te gaan schieten. Veel boeren zijn, volgens hem, te zuinig om voldoende patous aan te schaffen die horen bij het aantal schapen dat ze bezitten. Twee honden op een enorme kudde, dat gaat niet werken. Ook plaatste deze Franse boer vraagtekens bij de jacht in het algemeen. Want vaak zijn het de boeren die klagen over de wolf, die op zondag eropuit trekken om herten, reeën en hazen te schieten. Het voedsel van de wolf dus. Met als gevolg dat hij eerder zal uitwijken naar een schaap of een geit.

De schapen in de Vercors, met een oplettende patou. Foto: Vincent Munier

De Franse boer kende ook wel gevallen waar de wolf ondanks allerlei maatregelen (extra hoge hekken, voldoende patous) toch nog een bedreiging vormde voor de schapen. In dat geval is overnachten bij je kudde de beste oplossing. De patous zullen je wekken als er wolven aankomen, zodat je ze met allerlei herrie kunt verjagen.

Er is in Frankrijk ook een flinke weerstand onder schapenboeren. Ook daar zouden sommige boeren de wolf het liefst afgeknald zien. Maar er zijn ook boeren die er anders over denken. De Brandpunt reportage zou een stuk evenwichtiger zijn geweest als er ook zo iemand aan het woord was gekomen.

In Frankrijk bestaat overigens een compensatieregeling voor getroffen boeren. Een aangevallen schaap wordt door de overheid vergoed. Of dat in Duitsland ook zo is, bleek niet uit de Brandpunt reportage.

Zelf kijken naar deze Brandpunt uitzending? Klik hier.

Foto: Vincent Munier

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...