Wanneer het op een dag in maart of april ineens 18 graden Celsius wordt, kleuren de mannetjes-heikikkers ineens helderblauw. Maar waarom eigenlijk? Roots-expert Jelger Herder zocht het uit. En lees ook de 5 fototips van Roots om dit bijzondere verschijnsel vast te leggen.
Ook heikikkers krijgen de lente in hun bol wanneer de temperatuur stijgt. Zeker de mannetjes. Die kleuren zelfs blauw wanneer het kwik enkele dagen de 18 graden Celsius bereikt. Jelger Herder, die als projectleider bij Ravon een expert is op het gebied van amfibieën en reptielen, legt uit waarom ze deze wonderlijke smurfenlook krijgen.
“Tijdens de voortplanting kleuren heikikkers blauw, waarschijnlijk door het aanmaken of juist afbreken van pigment. Waarom ze blauw kleuren, is nog niet ontrafeld. Indruk maken op de vrouwtjes ligt niet voor de hand: heikikkers planten zich massaal voort en vrouwtjes hebben weinig te kiezen. Ze worden door het eerste het beste mannetje gegrepen wanneer ze in het water komen.”
Blauw als signaalkleur?
Wetenschappers hebben wel twee theorieën. Herder: “De eerste is dat de blauwe rugkleur de heikikkers in het water voor roofdieren minder zichtbaar maakt van bovenaf. De tweede is dat het voor de mannetjes een teken is om elkaar niet te bespringen.”
Heikikkers zijn niet alleen mooi om te zien. Ze maken ook een bijzonder geluid. Het is een zacht klokkend geluid, alsof er onder water luchtbellen ontsnappen uit een fles.
Zo fotografeer je heikikkers
Het fotograferen van heikikkers is een mooie uitdaging. Deze redelijk zeldzame kikkers kleuren rond half maart blauw. Althans de mannetjes, tijdens hun paringsritueel. Hoe krijg je zo’n smurfkikker goed voor de lens?
– Verdiep je in het gedrag van de heikikker en beluister (bijvoorbeeld op Youtube) het kenmerkende geluid van deze kikker.
– Wees er snel bij, want de blauwe periode duurt slechts een paar dagen.
– Werk met een telelens, zodat je afstand kunt houden, heikikkers zijn nogal schuw. Als je veel tijd en geduld hebt, kan het ook interessant zijn om de kikkers van dichterbij met een standaardlens te fotograferen. Een rijstzak is een handige basis voor je camera.
– Kies een zo laag mogelijk standpunt. Plaats je lens op ooghoogte van de kikker. Zo krijg je de meest aansprekende foto’s.
– Zorg voor een mooi kleurcontrast: het blauw van de kikkers combineert het best met bruin/oranje. Bijvoorbeeld de reflectie van pijpenstrootje in het water of een bruingekleurd vrouwtje – zoals op deze foto.
Zoek je meer tips voor betere natuurfoto’s? Misschien is het Roots-boek Zo fotografeer je de natuur dan iets voor je.
Foto header: Trui Heinhuis