Lieveheersbeestjes invasie

Paul Bohre

30 juni 2020 .

Afgelopen week trokken veel mensen naar de stranden op de snikhete dagen, maar miljoenen lieveheersbeestjes dachten daar net zo over… Op alle Nederlandse stranden, met uitzondering van de Waddeneilanden, wemelde het van de gestippelde insecten. Maar wat doen zij daar?

 

Badgasten klaagden steen en been over gekriebel onder hun zwemkleding en parasols die vol zaten met honderden lieveheersbeestjes. Ze zaten overal. Veel strandbezoekers vonden dat zo vervelend dat ze, ondanks het mooie weer, toch snel weer naar huis zijn gegaan. Roots redacteur Paul Böhre liep afgelopen dagen ’s avonds ook een stuk over het strand bij Hargen aan Zee, en vond er duizenden in de branding. In vele soorten en maten. Veel van de diertjes leefden gelukkig nog.

Lieveheersbeestjes invasie

De vloedlijn lag de afgelopen dagen vol met lieveheersbeestjes. Zoals hier bij Hargen aan Zee. Foto Paul Bohre

 

Strand vol

Volgens boswachter Mark Kras duurt de ‘plaag’ nog wel even. “De lieveheersbeestjes worden meegevoerd door de oostenwind. Ze zitten achter hun prooien aan, gaan steeds hoger en worden zo richting de kust geblazen”, legt hij uit. “Als ze boven het water komen gaan ze snel naar beneden om niet in het water terecht te komen en zo landen ze massaal op de stranden. En dus op de badgasten. Ze zullen er ook de komende dagen nog wel zijn.” (Bron: Hart van Nederland).

Lieveheersbeestjes invasie

Massale trek van lieveheersbeestjes gebeurt vaak na een combinatie van een zachte winter en warm voorjaar. Foto Twitter Strandberichten

 

Lieveheersbeestjes invasie

En hoewel het lijkt alsof lieveheersbeestjes slecht kunnen vliegen, kunnen veel soorten zich dus wel over grote afstanden verplaatsen. Voor de bladluis etende soorten doen dit. Dit komt omdat bladluizen zich in de loop van het seizoen vaak naar andere planten verplaatsen, op zoek naar die bladluizen. De lieveheersbeestjes moeten ze dan weer opsporen. Massale trek komt vooral voor na een zachte winter in combinatie met een warm voorjaar. Dit zijn goede omstandigheden voor zowel de lieveheersbeestjes en de bladluizen. Ze krijgen veel nakomelingen, die gaan zwerven en zo is het mogelijk dat ze – in combinatie met de oostenwind – langs de kust terechtkomen. Dit gebeurde onder andere in de hele hete zomer in 1976.

 

Lieveheersbeestjes invasie

Schaakbord- of veertienstippelig lieveheersbeestjes, een van de 60 soorten in Nederland en België. Foto Paul Bohre

Er leven in Nederland en België bijna 60 soorten. Op deze zoekkaart vind je de meest algemene soorten.

Ook vorig jaar was er een invasie, in het najaar.

Filmpje van de invasie op het strand vorige week.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...