De reis van Lucky de lammergier

Paul Bohre

2 juni 2017 .

Als er opeens een lammergier in de buurt van zijn huis opduikt, wordt redacteur Paul Böhre natuurlijk bloed en bloednerveus.

Op vrijdagavond 26 mei ziet Wessel Schrik een lammergier vliegen boven de Schoorlse Duinen, nota bene vlakbij ons huis. De volgende ochtend komt de melding door dat de gier zelfs in het gebied heeft overnacht en wordt gezien door andere vogelaars. Helaas wordt de exacte locatie geheimgehouden. Dus fiets ik op goed geluk naar een uitkijkpunt midden in het gebied, maar mis hem jammerlijk op een kwartier. Via waarneming.nl komen al snel meldingen binnen dat de vogel strak doorvliegt naar Texel, waar hij vervolgens twee dagen blijft rondhangen.

Spanwijdte 2,9 meter, foto: Gerhard Christenhuis

De vogel is geringd en heeft een paar gebleekte pennen en blijkt afkomstig van een herintroductieprogramma dat in Europa wordt uitgevoerd op drie plekken: Andalusië, het Centraal Massief en de Alpen. Dit is een jong mannetje genaamd ‘Lucky’, hij is vorig jaar in mei in het Hohe Tauern National Park in Oostenrijk uitgezet. In de jaren zeventig en tachtig was er nog maar een handjevol van deze vogels over in West-Europa. Doodzonde van zo’n prachtige majestueuze vogel. En het project blijkt inmiddels zijn vruchten af te werpen, want alleen al in de Alpen broeden er inmiddels weer 40 paar. Er zijn vogelaars die niet geïnteresseerd zijn in het zien van deze ‘dierentuinvogels’, maar ik wil de vogel toch wel heel graag zien. Omdat hij zo spectaculair is, vooral in vlucht.

Na twee dagen rondzwerven houdt Lucky Texel voor gezien en steekt in het begin van de middag op 29 mei het Marsdiep over. Om vervolgens rond twee uur te landen op een weiland vlakbij Schagen. Zelf ben ik op dat moment op kantoor in Amsterdam. Ik hou nerveus de berichtgeving via waarneming.nl in de gaten. Om vier uur zit hij er nog steeds. Eerst naar huis om mijn kijker en telescoop te halen. Maar eenmaal op de plek aangekomen is Lucky net opgevlogen. Hij cirkelt inmiddels op grote afstand hoog boven de akkers en velden richting….. Schoorl. Waar ik woon! Snel weer die kant op. Een kwartier later vliegt hij nota bene over ons huis richting de duinen. Misschien wel om er weer te gaan slapen, net als in de nacht van 26 op 27mei?

Het gebied is echter te groot om te gaan zoeken. Bovendien is mijn zoon Timo jarig. De volgende ochtend kan ik mijn ogen niet geloven: SBB-boswachter Laurens Bonekamp heeft de lammergier bij toeval gevonden, zittend op een boomstam in een van de vele diepe zandkuilen die het gebied rijk is. Binnen een kwartier ben ik hijgend van het harde fietsen ter plekke. Een SBB-vrijwilligster zit op de grond naar de immense vogel te kijken. Vanuit het dal is hij het hoge duin aan de rand opgelopen, als een enorme kip. Hij kijkt wat in het rond. Even later zit even alleen op nog geen 50 meter afstand van dit enorme dier met een lengte tot wel 1,25 meter. Af en toe kijkt hij me recht aan. Dan krijgt een buizerd hem in de smiezen. Hij valt hem – weliswaar op respectabele afstand – een paar keer voorzichtig aan. Het is Inmiddels wat gaan waaien, de vogel maakt aanstalten om op te vliegen. En dan hop… gaat hij op zijn enorme wieken: met 2,9 meter bijna de grootste spanwijdte ter wereld. Weg over de toppen van de dennen, naar?? Hopelijk de Alpen. Want hier vindt hij geen grote botten, waar ze graag het merg van eten. Ik duim voor Lucky dat hij de weg terugvindt. Maar wat een ervaring. Zo’n spectaculaire roofvogel, zo dichtbij huis, en zo mooi gezien (toch nog!), WAUW.

Zie hier een filmpje dat boswachter Laurens Bonekamp maakte.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...