De lente barste deze week uit zijn voegen. En zeker als de temperaturen gaan oplopen in de komende dagen, schieten ze overal als paddenstoelen uit de grond: de fleurige stinzenplanten.
Stinzenplanten is de verzamelnaam voor verwilderde voorjaarsbloeiers, die vanaf de zestiende eeuw zijn ingevoerd in ons land. Van oorsprong groeiden deze knol-, bol- en wortelgewassen alleen rond kastelen, borgen en buitenplaatsen. Tegenwoordig kom je ze bijna overal tegen. Sneeuwklokje en bonte krokus zijn bekende voorbeelden, maar ook winterakoniet, holwortel en bostulp behoren tot deze planten. Vorig jaar verscheen de ‘Basisgids Stinzenplanten’, een prachtige fotogids voor natuur- en tuinliefhebbers. Deze herkenningsgids brengt voor het eerst alle in Nederland bekende stinzenplanten bijeen.
Gelijknamige app
Wil Leurs, fotograaf: “De nadruk ligt op de fraaie en gedetailleerde kleurenfoto’s, aangevuld met duidelijke beschrijvingen over onder andere grootte en bloeitijd door Heilien Tonckens en Rick Hoeksema.” Het boek bevat ook volop achtergrondinformatie over historie, ecologie en voorkomen. En sluit aan op de gelijknamige app van dezelfde auteurs. Leurs: “Het boek is vooral uniek in zijn soort door dieper in te gaan op de verschillen van soorten. Bijvoorbeeld bij twee soorten sneeuwklokjes. Dat is volgens mij niet eerder beschreven in een Nederlands boek over stinzenplanten. Deze twee klokjes lijken uiterlijk erg veel op elkaar en zijn dan ook heel vaak verkeerd benoemd. Die verwarring is pas vrij laat aan het licht gekomen.”
Zoek de verschillen
Leurs vervolgd: “Aan de buitenkant zijn de diagnostische verschillen nauwelijks of niet te zien, maar maak je een bladdoorsneden dan is het verschil erg duidelijk. Men heeft heel lang Galanthus ikariae aangezien voor Galanthus woronowii beter bekent onder de Nederlands naam Glanzend sneeuwklokje. Met dit boek is deze verwarring hopelijk voor goed verleden tijd. We laten doormiddel van de bladdoorsneden duidelijk het verschil zien. Op pagina 154 en 155 worden beide soorten afgebeeld. Het boek is denk ik zeer toegankelijk geworden voor een breed publiek en daar was het ons ook een beetje om te doen.” Het is een prachtig boek, echt een aanrader dus, zowel voor beginners als gevorderde plantenliefhebbers.
Meer weten over fleurige stinzenplanten?
Bestel dan de Basisgids Stinzenplanten.
Check de stinzenmonitor om te zien waar de planten al bloeien.
De foto’s zijn van Wil Leurs.