Gewoon sneeuwklokje, bonte krokus, bosanemoon, het zijn de bekende lentebodes die in het vroege voorjaar het grijze Hollandse landschap bespikkelen met kleur. Een minder bekende lentebloeier is de wilde narcis. Die is nog slechts op enkele plekken te zien in Nederland. Wil je die massaal in bloei zien? Dan moet je de grens over, naar België. Zondag 14 april is er een speciale excursie: Wild wonders of Belgium.
Om de komst van het voorjaar te vieren, zetten veel mensen vaak een bosje narcissen in huis. Dankzij de felgele bloemen lijkt het een beetje alsof je de zon in huis haalt. De gele narcis, die vanaf maart ook veel tuinen en perken opvrolijkt, is een bolgewas dat in gekweekte vorm in talloze versies te krijgen is. De trompetnarcis is misschien wel de bekendste kweekvariant.
Wat veel mensen niet weten is dat de wilde narcis ˗ in tegenstelling tot veel andere stinsenplanten die ooit zijn ingevoerd ˗ van oorsprong een inheemse plant is die op nog een paar plekken in Nederland in het wild groeit. In Zuid-Limburg zijn nog een paar groeiplaatsen. Maar ook in Overijsselse plaatsen Rouveen en Staphorst kun je de wilde narcis nog zien, vooral in oude boerderijtuinen.
Wild wonders of Belgium
In België is de bloei van de wilde narcis een spectaculair tafereel. Elk voorjaar – vanaf begin april – toveren miljoenen wilde narcissen een gele gloed over de valleien en weilanden op de flanken van de Hoge Venen. Je vindt ze in de vallei van de Hohnbach in Kelmis aan de noordkant. Maar vooral aan de zuid- en oostzijde, in de valleien van de Holzwarche, de Jansbach, de Olef en de Perlenbach, grofweg tussen het Belgische Bütgenbach en het Duitse Monschau. Je kunt natuurlijk zelf gaan kijken, maar leuker is het om de speciale excursie ‘Wild wonders of Belgium’ te volgen van natuurorganisatie Landschap vzw op zondag 14 april.
Wilde narcis in het kort
De wilde narcis is een bolgewas en bloeit tussen begin maart en eind april. De plant wordt circa 20 tot 30 centimeter hoog. De bloemen zijn alleenstaand en circa 5 centimeter lang. Direct na de winter verschijnen de bladeren bovengronds zodat de fotosynthese kan beginnen om voedsel aan te maken om een bloem te kunnen vormen. Na de bestuiving stopt de fotosynthese en worden de voedingsstoffen teruggevoerd naar de bol ondergronds. Ze planten zich voort door extra bollen aan te maken en door de vorming van zaad.
Verder lezen?
Roots-redacteur René Alblas schreef een natuurblog over de wilde narcis in de Franse Vogezen.
Foto header: René Alblas