9x herrieschoppers onder de dieren

Marloes Blom

2 oktober 2020 .

herrie dieren

Mensen kunnen pas sinds de telegrafie en telefonie werden uitgevonden over serieus grote afstanden met elkaar communiceren. Dieren deden dat altijd al. Die hebben vernuftige communicatiemiddelen om elkaar te kunnen bereiken – soms over afstanden tot wel duizenden kilometers. Tsja, dan moet je soms wat herrie maken. De herrie van deze negen dieren hoor je al van verre. Al is het natuurlijk subjectief, wat je beschouwt als herrie. 

9x communiceren met herrie – in willekeurige volgorde

1. De tijger

Een tijgerbrul is 2 km verderop te horen. Het klinkt nèt wat anders dan dat van een spinnende kat.

2. De olifant

Een trompetterende olifant maakt net zoveel geluid als een straalmotor.

3. De leeuw

De brul van een leeuw hoor je op 3 km afstand. Dit kleine leeuwtje moet nog even oefenen…

4. De wolf

Een huilende wolf hoor je tot wel 10 km verderop.

5. De brulaap

Brulapen kun je tot op 4,8 km afstand horen. Volgens het Guinness Book of Records zijn het daarmee de luidste landdieren.

6. De zeeolifant

Ook zeeolifanten kunnen een soort van trompetteren, dit geluid hoor je zo’n 3 km verderop. Hiermee laten stieren weten wie de baas is. Je hoort het op deze video van National Geographic.

7. De hyena

Lachende hyena’s maken een hoog ‘hie-hie-hie’-geluid dat wel 5 km ver draagt.

8. De pistoolgarnaal

De pistoolgarnaal maakt als hij zijn scharen dichtklapt een harde knal die luider klinkt dan een geweerschot. Wetenschappers vermoeden dat ze via dit geknetter met elkaar communiceren.

9. De brulkikker

Het brullende geluid van een brulkikker draagt zo’n halve kilometer ver. Handig – door die herrie lijkt dit kleine beestje groter dan hij in werkelijkheid is.

Meer over hoe dieren communiceren

Dieren maken lang niet allemaal of uitsluitend herrie om met elkaar te praten. Olifanten bijvoorbeeld communiceren ook via hun uiterst gevoelige voetzolen – de grond is als het ware hun telefoonkabel. Andere dieren zingen, zoals bultrugwalvissen en kleine cicaden. Die laatsten doen dat op vernuftige wijze via trillingen. Je leest er alles over in de nieuwe Roots van oktober. Dus oók over headbangende molratten… Benieuwd? Het nummer bestel je hier eenvoudig online.

CREDITS: TEKST KIM VEENMAN | BEELD PIXABAY

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...