De schelpen van de Amerikaanse zwaardschede spoelen massaal aan op de Nederlandse stranden. Dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog: vóór 1980 was deze soort hier nog afwezig.
In 1979 werd hij voor het eerst bij ons in de Waddenzee waargenomen: de Amerikaanse zwaardschede. Deze schelp komt oorspronkelijk voor langs de Oost-Amerikaanse kust. Drie jaar later was de zwaardschede al vrij talrijk. In 1985 volgde in Katwijk de eerste waarneming buiten het Waddengebied. Overal waar de schelp terechtkwam, groeiden de aantallen in drie tot vier jaar sterk.
Bergen schelpen
Inmiddels is de schelp op veel stranden in West-Europa de meest voorkomende. Hoe de Amerikaanse zwaardschede hier precies is terechtgekomen, is niet bekend, maar meest logisch is dat hij via ballastwater van een schip hier is terechtgekomen, en zo in Europa is ingevoerd. Als het gestormd heeft, kan het strand helemaal vol liggen met deze lange schelpen. Hoe harder de storm, hoe hoger de bergen schelpen.
Nog 3 leuke strandvondsten
1. Een non associeer je niet met roze, maar toch heet de roze schelp nonnetje. Dit schelpdier komt langs de Nederlandse kust veelvuldig voor. Hij leeft enkele centimeters ingegraven in het zand. De schelp, die tot 3 cm lang kan worden, is wit en heeft roze, gele of oranje banden. Er bestaat trouwens ook een vogel die nonnetje heet. Het is een zwart met wit gekleurd eendje dat broedt in Noord-Scandinavië en Rusland en een wintergast is in Nederland.
2. De wulk is een forse zeeslak die vooral dode zeedieren eet, maar hij vangt ook levende prooien. Snel gaat dat niet, het blijft immers een slak. De wulk heeft een grote, kegelvormige schelp die tot 12 cm groot kan worden. Je kunt hem vinden langs het strand, maar ook vaak langs aangelegde schelpenpaden. De oudere, lege schelpen verkleuren vaak blauw.
3. Roots-redacteur Paul Böhre vond onlangs een zeldzame eikapsel van een kathaai. Lees hier hoe bijzonder zijn vondst is.
Foto header: Hannie Joziasse