De lockdown ging gepaard met rust – ook onder de zeespiegel. Behoorlijk wat dieren vonden dat wel aangenaam. Zo ook het stekelige zeepaardje. Van nature komt dit mooie zeediertje voor in Engeland, maar hij werd er vrij zelden gezien, en zeker niet in een (relatief) groot gezelschap.
Zeepaardje met stekels
Het stekelige zeepaardje – de Hippocampus histrix – behoort tot de familie van Syngnathidae: de zeenaalden en zeepaardjes. Het diertje is zo’n 15 tot 17 cm groot, en heeft een slank lijfje dat volledig bedekt is met doornen. Ook op zijn kopje heeft dit stekelige zeepaardje – what’s in a name – veel stekels. De kleur van zijn lijf past hij aan zijn omgeving aan. Dit zeepaardje leeft vooral in het Indo-Pacifische gebied. En in het water rond Engeland dus, al is hij daar zeer zeldzaam.
Zeldzame verschijning in Engeland
In de wateren rond Engeland leven twee soorten zeepaardjes, beiden met de beschermde status: het kortsnuitzeepaardje en dus het stekelige zeepaardje. In 2017 werden zo’n zestal van deze zeepaardjes gezien in de Theems. Het stekelige zeepaardje werd ruim twee jaar geleden voor het laatst gezien in Britse wateren. Tot juni 2020, toen ‘marine conservationists’ liefst 16 van deze diertjes telden – waaronder ook een zwanger mannetje. De locatie: het prachtige Studland Bay in Dorset. Het grootste aantal stekelige zeepaardjes ooit, sinds het team begon te duiken in 2008.
De lockdown bracht rust – dus keerde het zeepaardje terug
Vermoedelijke verklaring: sinds de lockdown vanwege het coronavirus waren er veel minder boten en mensen in Studland Bay. Daardoor keerden deze bedreigde zeepaardjes terug naar hun ‘eigenlijke’ gebied. Ze vonden er weer meer voedsel én, cruciaal, schuilplekjes tussen de mariene zeegrassen, aldus Neil Garrick-Maidment van de Seahorse Trust tegen een verslaggever van de BBC. Die zeegrassen worden normaal gesproken vaak beschadigd door boten en mensen, waardoor zeepaardjes zich moeilijker kunnen verstoppen.
- Het kortsnuitzeepaardje wordt ook weleens in Nederland gezien
- In 2017 werden zes zeepaardjes gespot in de Theems
- Ook zeeschildpadden profiteren van lege stranden
BRON: BBC | BEELD: iSTOCK