In de jaren negentig ging het bar slecht met de slechtvalk in Nederland. Inmiddels gaat het beter met deze supersnelle jager. Mede dankzij nestkasten op grote hoogte. Op de 15e verdieping van een Van der Valk-hotel, bijvoorbeeld.
In grote delen van Europa was de slechtvalk rond 1960 vrijwel verdwenen. Oorzaak: de gevolgen van het insecticide DDT. Sporadisch één paar broedde er rond 1990 in Nederland. Er volgden diverse maatregelen. Insecticiden werden verboden, de slechtvalk kreeg wettelijke bescherming én steun middels slechtvalkwerkgroepen. Dat leidde gelukkig tot een opmars. Zo’n 170 paartjes broeden er inmiddels in Nederland.
Valk checkt in bij het Van der Valk-hotel
Hoge kliffen en bergwanden kunnen we de slechtvalk weliswaar niet bieden, maar nestkasten op hoge masten en gebouwen wél. Op de 15e verdieping van het Van der Valk-hotel in Houten, bijvoorbeeld. Vanaf 2018 broeden daar met succes slechtvalken. Fotograaf Edwin Giesbers nam polshoogte en constateerde: zo’n valkenpaartje met jongen op een hotel zorgt voor bijzondere taferelen. Je leest en ziet er alles over in de extra dikke Roots van mei & juni. Bestel ‘m via onze webshop eenvoudig online.
Meer lezen
- Slechtvalk: waar komt die naam vandaan (en nog 5 dingen die je wellicht niet weet.
- Via de webcams van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland kun je de belevenissen van de takkelingen van een paar slechtvalken live volgen.
- Cadeau-idee voor jezelf of een ander: het Roots boek ‘Roofvogels en uilen van Noordwest-Europa’ (vierde druk inmiddels!).
CREDITS: TEKST EN FOTO’S EDWIN GIESBERS