De uitkomsten van de Nationale Spinnentelling van 2020 zijn bekend. Verrassend bleek de Top 3 niet. Wel kwamen er andere dingen, of liever gezegd spinnen, aan het licht.
De Top 3
Liefst 640 spinnensoorten leven er in Nederland, en de aantal variëren enorm. De Nationale Spinnentelling werpt jaarlijks wat licht op die aantallen. 169 Huishoudens telden dit jaar mee: ze identificeerden het weekend van 19 en 20 september de spinnen in en rond hun huis, en gaven hun bevindingen door op tuintelling.nl. Het resulteerde in deze Top 3:
- de kruisspin: 984 exemplaren in 164 tuinen
- de grote trilspin: 474 exemplaren verspreid over 117 huizen
- de venstersectorspin: 434 exemplaren in 75 tuinen
Geen verrassende Top 3: deze drie soorten werden ook vorig jaar het meest gezien – en in dezelfde volgorde bovendien.
Over de koploper: de kruisspin
Dit was al het achtste jaar op rij dat de kruisspin verreweg het meest vaak werd gesignaleerd. Maar goed gaat het niet met deze soort, stelt Nature Today. Het gemiddeld aantal kruisspinnen dat per tuin werd gezien neemt namelijk nogal af: van 37 in 2016 tot een schamele 6 in 2020 (hetzelfde gemiddelde als vorig jaar). Dat komt overeen met de waarnemingen in andere Europese landen, en de oorzaak is onbekend. Mogelijk speelt de klimaatverandering het diertje parten – en dan vooral de extreme droogte en daarmee gepaarde gaande voedseltekort.
Andere spinnen bevindingen van 2020
- De nummer 3 in de lijst, de venstersectorspin blijft stabiel, met één of twee exemplaren per tuin;
- De herfsthangmatspin is bezig met een opmars nadat hij voorgaande jaren weinig werd gezien;
- Met de herfstspin gaat het, net als met de kruisspin, slecht.
Gespotte exoten: de marmertrilspin en de valse wolfspin
Exoten voelen zich meer en meer thuis bij Nederlanders binnenshuis. Primeur bij de Nederlandse Spinnentelling 2020 waren deze twee exoten:
- de marmertrilspin: weliswaar al eerder gezien, maar nooit tijdens de Spinnentelling – tot nu;
- de valse wolfspin: deze werd in twee tuinen gezien. Hij prefereert van nature het Middellandse Zeegebied maar voelt zich in onze steeds warmere steden inmiddels steeds meer senang. Meer over deze nachtelijke jager lees je op Waarneming.nl
Meer lezen
- De kruisspin mag er dan vandoor gaan met deze nummer één positie – hij is niet de Europese spinnenkoning van 2020. Die titel is voorbehouden aan de gerande oeverspin
- Lees hier hoelang een kruisspin doet over het maken van een web
- Zie je een, al dan niet exotische, spin en wil je hem fotograferen? Hier lees je fotografie tips & tricks
BEELD HEADER: iSTOCK