Sommige dieren bekijken de wereld op z’n kop. De één af en toe, de ander hele dagen of alleen bij speciale gelegenheden. We zetten er een aantal op een rijtje.
Wilde eenden
Soms zie je in de sloot twee, drie verige eendenkontjes het water uitsteken, terwijl de kop nergens is te zien. Het zijn wilde eenden, druk bezig met eten zoek onder water. Kleine vissen, slakken en wormen bijvoorbeeld. Ook kortbekzeekoeten, slobeenden en wilde zwanen passen dat trucje toe.
Vleermuizen
‘s Nachts vliegen ze en eten duizenden vliegjes, mugjes en andere insecten. Maar overdag hangen vleermuizen aan hun pootjes ondersteboven te slapen. In de winter slapen ze zelfs de hele dag, zes maanden lang. ’s Zomers krijgen de vrouwtjes hun jongen, terwijl ze op de kop hangen! Dicht tegen het lijf van moeder drinken de jongen melk bij moeder. Al gauw moeten ze aan eigen pootjes hangen, als moeder er ‘s nachts op uit gaat om eten te vangen. Hoe krijgen ze het voor elkaar! Nou simpel, ze moeten wel, want ze kunt niet staan op hun pootjes.
Slakken
Onderweg naar een lekker hapje eten, kruipt de slak langzaam over een stengel of tak. Goed uit het zicht van vijanden. De slak houd zich vast met zijn zelfgemaakte superlijm. Die lijm is zo krachtig dat het zelfs plakt op een natte ondergrond. Mensen zijn zo onder de indruk van deze lijm dat ze proberen het na te maken. Ook is het een ingrediënt in cosmetica en voor de productie van geneesmiddelen.
Bultruggen
What’s in the name. De bultrug is een echte rugzwemmer. Bijvoorbeeld als hij drijvend op zijn rug met de staartvin op het water slaat. Zo communiceert hij met soortgenoten en beïnvloedt het gedrag van prooidieren. Minder bekend is waarom deze reusachtige zoogdieren het water uitspringen. De bultrug heeft zo veel stuwkracht in zijn staart dat hij daarmee zijn hele lichaam – 25 à 30 ton – boven water kan stuwen. Hij draait zich om in de lucht en valt met en enorme plons ruggelings terug in het water. Mogelijk maken bultruggen zich zo van verre bekend of is het een manier om jeukende huidparasieten kwijt te raken.
Gekko’s
Gekko’s kunnen lopen op de meest bizarre plekken. Op gladde stukken, over een ruit en zelfs over het plafond. Die gave hebben ze dankzij een erg ingewikkeld foefje. Deze reptielen hebben inkervingen, hechtlamellen aan de onderkant van de tenen. Op die lamellen zitten miljoenen microscopisch kleine haartjes. Tussen die haartjes ontstaat een soort elektromagnetische kracht. Met die haartjes haakt de gekko vast aan het oppervlak waar hij op loopt. Zo valt hij niet en kan hij eten zoeken op plaatsen waar andere niet-vliegende dieren niet kunnen komen.