De eikelmuis: een zacht bolletje dat slaapt tussen oude boeken

Daniël Mulder

17 november 2018 .

De winter nadert, reden voor veel zoogdieren om in winterslaap te gaan. Zo ook de zeldzame eikelmuis. Met zijn kaneelbruine vacht en zijn lange pluimstaart, ligt hij nu heerlijk opgerold in zijn nestje van takjes en bladeren. Maar je vindt hem soms ook op zolder, in bijvoorbeeld een oude boekenkast. In april wordt deze slaapmuis pas weer wakker.

Voordat de eikelmuis in winterslaap gaat, eet hij zich vol met onder meer vruchten, zaden en insecten. Normaal gesproken weegt hij tussen de 45 en 140 gram, maar omdat de knabbelaar geen voedselvoorraad aanlegt voor tijdens de winterslaap, moet hij eerst flink ‘opvetten’. Vlak voordat de winterslaap begint, kan hij wel 210 gram wegen. Ter illustratie: dat is het gewicht van anderhalve banaan.

eikelmuis

Eikelmuis. Foto: iStock

Slapen tussen de boeken

Van oktober tot april slaapt het knaagdiertje – opgerold tot een zacht bolletje – in holle, vermolmde bomen of ondergrondse holen. Daar ligt hij dan in zijn nestje, gemaakt van takjes en bladeren. Ook gebruikt hij vaak een nest van andere dieren, zoals van een eekhoorn of een vogel. Soms worden ze ook in huis aangetroffen. Denk aan een oude boekenkast op zolder, in bunkers of in nestkastjes.

Eikelmuizen zijn zeldzaam in Nederland. Ze leven alleen in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg. Dus mocht je hem een keer gespot te hebben, dan heb je geluk gehad. Deze dieren zijn namelijk moeilijk te vinden en ze laten zich niet snel zien.

Wist je …

1. Dat eikelmuizen in groepjes leven en soms samen de winterslaap doorbrengen?
2. Dat de beschermingsstatus van deze slaapmuizen (dat is hun familienaam), volgens natuurorganisatie IUCN, gevoelig is? De dieren hebben te weinig plekken, waar ze zeven maanden per jaar slapend kunnen doorbrengen.
3. Dat de gemiddelde eikelmuis niet ouder wordt dan twee jaar?

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...