Samen eten: de tafelmanieren van wilde dieren

Marloes Blom

27 november 2019 .

walvis

Pixabay

Dieren eten vaak níet samen om de gezelligheid. Maar simpelweg omdat ze samen beter kunnen jagen en daarna dus ook de buit verdelen. Of voor de veiligheid, om zelf niet als tussendoortje te eindigen. Toch zijn er ook gezelschapseters tussen de dieren.

De pestvogel – ‘pakken wat je pakken kan’

Van pesten is bij de pestvogel geen sprake, ze eten meestal samen in groepjes. Als eentje een heerlijk maaltje heeft ontdekt, blijft de rest niet achter. Het is pakken wat je pakken kan.

Pestvogels wonen in Noord Rusland en in de bossen van Scandinavië. Als er in die gebieden echter ’s winters te weinig te eten is, komen ze onder meer naar Nederland. Je vindt ze dan op bessenstruiken. Zo’n 390 bessen in 2,5 uur kan een pestvogel eten – dat is ongeveer zijn eigen gewicht.

pestvogel

Pixabay

De gorilla – eetliederen

Op het menu van gorilla’s staan meestal stengels, bamboescheuten en fruit. En die eten ze gezellig samen op. Gorilla’s leven in groepjes, waarin sociale banden belangrijk zijn. Het grappige is dat gorilla’s soms brommen en zingen tijdens de maaltijd, zo blijkt uit onderzoek.

Wetenschappers namen geluiden op van een groep etende gorilla’s en het lijkt erop dat ze korte ‘eetliedjes’ zingen. Vooral de mannen zingen tijdens het eten. Waarom ze dit doen is nog niet duidelijk. Wetenschappers denken dat de mannetjes zingen om iedereen te laten weten dat het tijd is om te eten. Of ze maken de geluiden omdat ze het eten gewoon heel lekker vinden. Benieuwd hoe etende gorilla’s klinken? Je hoort het hier!

gorilla

Pixabay

De bultrug – even flossen

Dit is hoe een walvissenmond er vanbinnen uitziet. Meestal zie je bij walvissen alleen de zijkant van de bek op foto’s en zijn de baleinen als lijntjes afgebeeld. Hun bek is eigenlijk een groot visnet voor voorbijkomend eten. De harige borstels, de baleinen, zijn een soort visnet waarin het voedsel blijft haken.

Soms vissen bultruggen samen en drijven dan vissen bij elkaar door met hun vinnen of staart op het water te slaan. De vissen spartelen in paniek rond en de bultruggenhoeven dan alleen hun bek open te sperren om het diner naar binnen te laten zwemmen. Ook maken bultruggen gebruik van zogenoemde ‘bubbelnetten’. Een groepje walvissen zwemt dan in een steeds kleinere cirkel rond de prooidieren. Intussen blazen ze met zijn allen luchtbellen uit hun spuitgaten. De prooidieren raken zo ingeklemd in een steeds kleinere cirkel – door dat ‘bubbelgordijn’ zwemmen durven ze niet. Op dit filmpje zie je hoe het eraan toegaat, jagen via zo’n bubbelnet.

walvis

Pixabay

De prairiehond – kus voor de maaltijd

Het lievelingsvoedsel van prairiehonden? Malse grassprieten. Deze knaagdieren zijn erg sociaal en leven met meerdere families samen in ondergrondse gangenstelsels. Soms met zoveel bij elkaar dat hele steden ontstaan. Ze begroeten elkaar met een ‘kus’, waarbij twee diertjes elkaar met de snuit aanraken. Ook verzorgen ze elkaars vacht, graven samen gangen en peuzelen dus geregeld samen aan een maaltijd.

prairiehond

Pixabay

CREDITS: TEKST KIM VEENMAN & MARLOES BLOM | BEELDEN PIXABAY

Meer eetweetjes van dieren

Benieuwd naar eetgewoontes van nog meer dieren, zoals de chimpansee, mier en flamingo? Je leest en ziet het in de dubbeldikke wintereditie van Roots – nu in de winkels en in de webshop.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...