Is dit een haas of konijn?

Paul Bohre

27 november 2020 .

Regelmatig krijgen we op de redactie foto’s binnen met de vraag wat er op staat. Deze keer een haas of konijn. En dat dit soms heel lastig is, blijkt wel uit de ervaringen van Roots redacteur Paul Böhre, samensteller van de rubriek Wat een vraag.

 

In dit geval een foto van Roots-lezer Timo Jansen. Ingestuurd voor de Natuurfotowedstrijd, en uitgekozen als één van de winnende foto’s in 2018. Ieder jaar krijg ik de prints van de pagina’s onder ogen om de juiste naam bij de geplaatste foto’s te zetten. In dit geval denk ik in eerste instantie: ‘Konijn’. Vanwege de korte oren zonder donkere randen, en het donkere oog.

De winnende foto van Timo Jansen, haas of konijn?

Maar later, als ik de scherp gedrukte foto weer onder ogen krijg als de Agenda binnen is, ga ik toch twijfelen. Want wat blijkt: het oog is helemaal niet geheel donker, maar vertoond een lichtbruine rand. En het snoetje lijkt toch eigenlijk ook wel wat hoekig en lang, wat weer zou pleiten voor een haas. Ook tijdens de presentatie van de prijswinnaars in het Nationale Park De Hoge Veluwe zijn de meningen verdeeld. We (de redactie) komen er gewoon niet uit.

 

Turkse haas

Ondertussen moet ik terugdenken aan een vroegere collega. Die met de motor Turkije doorkruiste en stuitte op een wegopbreking. Ze waren daar bezig met onderhoud, en de wegwerkers hadden net een nest (?) jonge konijntjes opgegraven. Een van de jongen bleef achter. Mijn collega besloot het beestje mee te nemen, helemaal naar Nederland. Eenmaal thuis werd een konijnenkooi gekocht voor binnen. Het ‘konijn’ groeide snel, spong steeds tegen het dak van de kooi. Steeds harder en vaker. Of ik eens wilde komen kijken. Ik had natuurlijk al een vermoeden, en dat werd bevestigd bij binnenkomst: het was helemaal geen konijn, maar een haas: super lange achterpoten, lange oren met donkere randen, groot en sterk…. Dus huppelt deze Turkse haas nu ergens in Waterland rond, want in het appartement was het dier niet meer te houden. Konijn en haas: zeker voor leken zijn ze maar moeilijk uit elkaar te houden.

 

Konijn of haas?

Terug naar de foto, want dat maakt het nog moeilijker. Je weet immers niet waar hij genomen is. Een biotoop kan al een en ander uitsluiten. Uiteindelijk hebben we de foto opgestuurd naar konijnen en hazen-kenner Jasja Dekker. Maar ook voor Jasja was het nog even puzzelen (en gelukkig maar, als het appeltje eitje zou zijn, stonden wij als redactie behoorlijk in ons hemd). Zijn antwoord: “Jeetje! Ik vind het ook wel heel moeilijk, maar ik denk toch een (oud) konijn. Op de foto zijn de oren te kort voor een haas. Hij heeft inderdaad een bonkige kop, maar grote mannelijke konijnen hebben dat. Geen lichte vlekken op de kop, dat hebben hazen meestal wel. En de tekening op de oren van hazen is veel sterker dan bij konijnen… Het konijn lijkt vaak donkerder ogen te hebben inderdaad, maar ze hebben allebei gewoon een ring. Die van de haas vind ik altijd lichter, meer amber dan bruin. Maar zie mijn eigen foto voor een konijnenoog, met iris!”

Dus toch een konijn. Het juist op naam brengen van een dier kan dus soms best ingewikkeld zijn!

Andere leuke vragen (en antwoorden!) zijn:

Waarom is deze regenboog plat en niet rond?

Waarom is vogelpoep vaak wit?

Heb je zelf een vraag, stuur hem dan in via rootsmagazine.nl

 

Duidelijk een konijn, foto Jasja Dekker

 

Duidelijk een haas, foto Paul Böhre

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...