Stel je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: kunnen vissen dorst hebben?
Je zou denken van niet. Vissen zwemmen immers in water. Toch hebben zoutwatervissen continu dorst. De concentratie zout in hun lichaam is namelijk veel lager dan die in zee, waardoor ze veel vocht verliezen. Zoutwatervissen moeten dus veel drinken, anders drogen ze uit. Ze drinken het zeewater via hun kieuwen en hebben aangepaste nieren die de zoutconcentraties kunnen verwerken.
Zoetwatervissen
Bij zoetwatervissen werkt het precies andersom: zij hebben nooit dorst. De concentratie zout in hun lichaam is hoger dan die in het zwemwater. Daardoor stroomt er water hun lichaam in, via de kieuwen. Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt.
Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven. Een zeevis is het namelijk gewend om te drinken en hij zou dan ook nog eens via de huid water binnenkrijgen, waardoor hij zou opzwellen en sterven. Als je een zoetwatervis in de zee zet, zal die het ook niet overleven. Zoetwatervissen zijn het immers niet gewend om te drinken, dus zou hij uitdrogen en doodgaan.
Er bestaan echter vissen zoals paling en zalm die zowel in zoetwater als in zoutwater kunnen leven. Zij kunnen zich aanpassen aan de veranderende omgeving, en voelen zich daar snel als een vis in het water!
Wat een vraag!
Roots beantwoordt maandelijks de leukste natuurvragen van lezers. In de nieuwe Roots van juni lees je onder meer welk dier gaten in het ijs kan maken… Bestel het juninummer hier eenvoudig online. Gebruik de kortingscode ‘GRATIS’ en je betaalt geen verzendkosten.”
Nog 3 leuke natuurvragen over vissen
- Hebben vissen een karakter?
- Wat zijn de 10 engste vissen op aarde?
- Leven er ook giftige vissen in Nederland?
Foto: Marjo Steffen