Het spiegeldikkopje komt alleen nog voor op de grens van Brabant en Limburg: in de Peelvenen en het Weerterbos. Een unieke vlinder met een unieke manier van vliegen. En een van de favorieten van Marijke Vaes van Staatsbosbeheer.
Spontane natuurfilm bij je bammetje
“Als ik hartje zomer in mijn pauze een ommetje maak, fladderen de spiegeldikkopjes meestal overal om me heen. Dat is zo leuk! Een spontane natuurfilm bij mijn boterham”, vertelt Vaes, manager van Buitencentrum De Pelen. Het is niet alleen leuk maar ook behoorlijk bijzonder. Het spiegeldikkopje fladdert alleen nog rond in de Peelvenen van Staatsbosbeheer en het Weerterbos, beheerd door het Limburgs Landschap.
Vroeger was het beter voor het spiegeldikkopje
De afgelopen vijftig jaar waren er ook andere populaties in Nederland en België. Op de Empese en Tondense Heide op de Veluwe bij Apeldoorn vlogen ze volop, tot 1990. Zo’n tien jaar geleden leefde er ook nog een populatie in het Belgische Stamprooierbroek in Kinrooi. Anno 2020 komen Belgische vlinderliefhebbers naar de Peelvenen om dit vlindertje te bewonderen. In verschillende delen van dit gebied slaagde de vlinder erin te koloniseren – een een nieuwe populatie te starten. Zoals in de Deurnese Peel, de Mariapeel, ’t Zinkske en De Bult. Bijzonder, want hoewel het spiegeldikkopje ver kan vliegen is er meer nodig om te koloniseren. Daar komt bij: het spiegeldikkopje is vrij kieskeurig, aldus Vaes.
Meer over dit kieskeurige dikkopje in Roots juli & augustus
Waarom deze knappe vlinder zo kieskeurig is lees je in het dubbeldikke zomernummer van Roots. Daarin ook meer over het specifieke beheer in de Peel waardoor het spiegeldikkopje het daar wél aangenaam toeven vindt. Plus uiteraard tips over waar en wanneer je de meeste kans loopt deze knappe fladderaar te kunnen bewonderen. Roots juli & augustus bestel je eenvoudig online via de webshop.
Meer vlinders
- Bekijk hier een mooie video van het spiegeldikkopje van de Vlinderstichting.
- Waarom vliegen vlinders eigenlijk nooit in een rechte lijn? Je leest het hier.
- Wandelroutes door de meest vlinder- en vogelrijke natuurgebieden, van Friesland tot in de heuvels van Zuid-Limburg, vind je in Roots’ nieuwe natuurgids. De gids biedt ook korte vlinder- en vogelportretten. Meer informatie over de gids, en een overzicht met de routes, vind je hier. Bestellen kan eenvoudig via onze webshop.
- Roots-redacteur Paul Böhre ging op zoek naar de prachtige duinparelmoervlinder in de Schoorlse duinen.
CREDITS: TEKST MONIQUE VAN KLAVEREN | FOTO’S MARIJKE VAES E.A.