Stel nu je leukste natuurvraag aan Roots, dan zoeken wij het voor je uit. Deze bijvoorbeeld: welke kever liep hier in de duinen? Geert-Jan Roebers, die ook heeft meegewerkt aan het Roots Doe-boek Insecten, geeft antwoord: “Het is een julikever.”
Net als de maanden mei en juni, heeft juli ook een ‘eigen’ kever. Geert-Jan Roebers: “De julikever is erg groot en de rugschilden hebben een opmerkelijk patroon: donkerbruin met witte of crèmekleurige in elkaar overlopende vlekjes. Het is een bladsprietkever, net als de mei- en de junikever.”
Julikever
Het uiteinde van de antennes van deze kevers eindigt in een aantal flapjes die als de bladzijden van een boek tegen elkaar liggen. “Deze lamellen bevatten reuksensoren. Bij de mannetjes – die het vrouwtje op de geur vinden – zijn ze het grootst en bij julikever heeft het mannetje er zeven per antenne tegenover vijf bij het vrouwtje.” De julikever is vooral een soort van zuidelijk Europa en Noord-Afrika. In Nederland is hij zeldzaam. De grootste kans om er een te zien heb je in dennenbossen in de duinen langs de kust. En dan natuurlijk in juli, met uitloop tot augustus.
Kleine julikever
Naast de julikever bestaat er ook de kleine julikever komt vooral voor in de buurt van heide en duinen. Hij wordt tot 15 mm lang en is vooral op warme dagen zeer actief en te vinden op kreupelhout, weiden, op braam, iep, berkensoorten en jonge dennetjes. Op warme avonden zwerft hij net als de meikever rond en kan zo ook in de tuin terechtkomen.
Meer over kevers en insecten
- De meikever is een van onze bekendste en grootste inheemse kevers. In sommige jaren vliegen ze massaal rond, vooral in het midden en oosten van het land. Ook dit jaar zijn ze veel gezien – ook in juni trouwens. Lees meer over de meikever in 4 weetjes.
- En lees ook het verhaal achter de winnende foto van een meikever…
- De junikever is iets kleiner (14-18 mm) dan de overbekende meikever, maar lijkt er wel een beetje op. De junikever is wat warmer bruin van kleur en hariger. Junikevers vind je vooral op weiden en braakliggende terreinen. ’s Avonds vliegen ze rond boomkruinen en huizen. De larven leven eerst ondergronds van plantenwortels, vooral die van gras. Na twee jaar is een larve ontwikkeld, vindt verpopping plaats en vliegt hij als volwassen kever uit. Junikevers eten bladeren van loofbomen. Zowel in België als Nederland komen ze plaatselijk voor, soms in grote aantallen.
Van Roots: Doe-boek Insecten
Een lieveheersbeestje, bromvlieg en vlinder ken je misschien wel, maar hoe zien hun baby’s eruit? En wat éét een lieveheersbeestje eigenlijk? Hoeveel keer per seconde klappert een mugje met zijn vleugels? Waar leggen sprinkhanen hun eitjes? En hoeveel poten heeft een spin?
Ga op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Ga samen met je (klein)kind op ontdekking en beleef de wondere wereld van insecten. Na het lezen, kleuren en puzzelen kun je precies vertellen hoe het zit. Bestel eenvoudig & snel online via Roots.