Het konijn staat sinds kort, net als de haas trouwens, op de rode lijst van Nederlandse zoogdieren. Op die lijst hebben ze de status ‘gevoelig’. Maar het konijn plant zich toch zo snel voort? Roots vraagt zich daarom af: hoeveel jongen kan een konijn in 1 jaar grootbrengen?
Konijnen planten zich voort in de periode van januari tot in juli. Het vrouwtje bouwt aan het einde van een speciaal daarvoor gegraven zijgangetje in het hol een bolvormig nest van gras, de kraamkamer. Of ze graaft een aparte, lange gang buiten de burcht. Het nest bedekt ze van binnen met haar dat ze uit haar vacht trekt.
Het duurt ongeveer 28 tot 31 dagen totdat de jongen (drie tot zeven en maximaal negen) worden geboren. Ze worden kaal en blind geboren, maar al na twee weken verlaten ze het hol. Na minder dan een maand moeten ze zich kunnen redden. In de winter zal dat niet meevallen. Veel eerstejaars vallen in de komende maanden ten prooi aan vos, hermelijn of gewoon aan honger en ellende. De voortplantingssnelheid van konijnen is trouwens spreekwoordelijk. Per seizoen hebben konijnen meestal twee tot drie nesten. Per jaar brengen ze ongeveer 20 jongen groot.
Meer over het konijn
Hazen en konijnen haal je makkelijk door elkaar. Hoe herken je ze eigenlijk? Roots-redacteur Paul Böhre legt het uit.
Nieuw: Roots Scheurkalender 2021
Meer leuke natuurvragen en -weetjes vind je in de nieuwe Roots Scheurkalender 2021, die is geïllustreerd met 365 full colour natuurfoto’s. In deze scheurkalender vind je elke dag een natuurweetje of quizvraag (met antwoord). De scheurkalender is ook verkrijgbaar als cadeautje bij een kortlopend Roots-abonnement.
Foto header: Edwin Giesbers