Er zijn de afgelopen weken uitzonderlijk veel zadellibellen doorgegeven via de invoerportalen Waarneming.nl en Telmee.nl. De zadellibel is een Afrikaanse soort die af en toe sterke trekneigingen heeft. In Nederland was de zadellibel tot dit jaar zeer zeldzaam. Maar door de aanhoudende zuidelijke stroming zijn er nu, vooral langs de kust, veel waargenomen.
De zadellibel komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en Azië en vliegt daar het hele jaar rond. Zwervers kunnen daarom in principe ook het hele jaar in Europa verwacht worden. Het zijn super goede vliegers die lange jachtvluchten maken. Ze zijn ook nog eens super snel, zeer mobiel en zijn in staat om grote afstanden af te leggen. Als eerder vonden influxen plaats vanuit tropisch Afrika richting Europa. De soort wordt hierbij waarschijnlijk geholpen door stormen waarmee bijvoorbeeld ook wel eens Saharazand in Nederland terecht komt. Het is dan ook een van de weinige libellensoorten die op IJsland zijn waargenomen.
Uitzonderlijk veel zadellibellen
Deze libel legt haar eieren bij voorkeur in water dat slechts korte tijd beschikbaar is. In Nederland is dat de afgelopen weken ook voor het eerst gezien. Ze gebruikt dan ondiepe regenwaterpoelen, vennen en nieuwe natuurgebied. Zo zijn in de zojuist aangelegde nieuwe Dordtse Biesbosch van de week tientallen zadellibellen eierleggend aangetroffen. Het larvenstadium bij deze libel kan binnen drie maanden worden voltooid. Dus wie weet zien we dit jaar nog voor het eerst uitsluipende zadellibellen.
Bekijk hier een recent filmpje van de zadellibellen.