Wat we half juni al voorspelden is inmiddels waarheid: 2019 is een superjaar voor de distelvlinder. Afgelopen week zijn op sommige plekken wolken distelvlinders gezien. Op vlinderstruiken in de tuin zie je er nu als het zonnetje schijnt zomaar enkele tientallen.
De distelvlinder maakt in het voorjaar eerst een lange reis. Zijn leven begint in de Sahel in Afrika. Van daaruit vliegt de distelvlinder steeds verder naar het noorden. Dat duurt verschillende generaties: de vlinders die we hier zien, zijn de (achter)kleinkinderen van de vlinders die uit Afrika vertrekken. Als de weersomstandigheden en windrichting goed zijn, kunnen er grote aantallen distelvlinders ons land bereiken. 2019 is zo’n jaar.
Van Afrika naar Europa
Ze hebben er dan een reis van 4.000 kilometer op zitten. In de winter kruipen de distelvlinders in Midden-Afrika uit de pop. Ze vertrekken dan van hun geboortegrond en vliegen over de Sahara. In Noord-Afrika zit de trektocht erop en planten distelvlinders zich voort. Ongeveer een maand later, het is dan februari, steken de nieuwe distelvlinders de Middellandse Zee over naar Zuid-Europa. En daar herhaalt de cyclus zich nog een keer. In april gaat de volgende generatie – dit zijn dus al de ‘kleinkinderen’ van de distelvlinders die in januari vertrokken – nog verder noordwaarts. Die vlinders komen zo rond het van begin mei Nederland binnen.
Wolken distelvlinders
Vanaf begin juni zijn ze in groten getale Nederland binnengekomen. Er waren meldingen van honderden en zelfs duizenden vlinders bij elkaar, van overal in het land. De binnentrekkende distelvlinders hebben zich hier voortgeplant en veel zijn inmiddels grotendeels dood. Maar hun nakomelingen komen nu, in augustus tevoorschijn. En dat zijn er dus heel veel, meer dan ooit lijkt het wel. En eigenlijk moet de grootste piek van nakomelingen pas in de loop van augustus komen. Echt heel bijzonder.
Check hier of ze bij jou in de buurt zijn gezien.
Filmpje over de invasie in Engeland.