Roodborst in winters landschap

René Alblas

29 november 2020 .

Een zeer suggestieve foto, deze roodborst in een winters landschap. Het wit in de foto suggereert sneeuw, zonder dat je ook maar iets van een vlok of een ijsstructuur ziet. “Deze roodborst duikt op in het witte winterse landschap. De winter komt eraan en ik kan niet wachten tot het winterse weer gaat verschijnen!”, zegt de fotograaf, Kevin van den Hoven. En dat zullen veel natuurliefhebbers met hem eens zijn. Het is de nieuwe Roots Foto van de Week!

Kevin stuurde deze foto van een roodborst in de sneeuw in voor de Roots Foto van de Maand november/december wedstrijd.

Wil je ook meedoen?

Wekelijks kiest de redactie van Roots een Foto van de Week uit de inzendingen voor de wedstrijd Foto van de Maand. Je kunt nu inzenden voor de november/december wedstrijd. Het thema voor deze wedstrijd is “Winterlandschappen”. Inzenden voor dit thema kan tot en met 10 december. Handige tips voor dit onderwerp vind je onderaan deze pagina.

Op 12 december start de januari fotowedstrijd, het thema daarvoor is “Tuinvogels”.

Bekijk hier alle Foto’s van de Week!

Inspiratie nodig? Kijk hier voor handige fototips.

Klik hier om mee te doen met de wedstrijd.

roodborst

Handige tips voor de Foto van de Maand november/december wedstrijd:

• Een sneeuwlandschap is prachtig, maar er zijn meer opties om een winterse sfeer vast te leggen. Berijpte bomen en velden zijn zeer fotogeniek, vooral als er een flauw zonnetje boven staat.

• Probeer in lagen te denken, als je een landschapsfoto maakt. Wat is je voorgrond, wat is je middenplan en wat is er in de achtergrond te zien? Als alle drie de onderdelen in orde zijn, wordt de kans op een topplaat veel groter.

• Pas op met sneeuw fotograferen. De belichtingsmeter in je camera weet er niet zo goed raad mee en is geneigd onder te belichten waardoor de sneeuw er nogal grijzig uit kan zien. Eén tot drie stops overbelichten helpt hierbij.

• Heb je last van “blauwe sneeuw” in je foto? Zet dan je witbalans op “schaduw”.

• Het blauwe uurtje is geliefd bij fotografen. Tijdens deze 10 à 15 minuten (en dus geen uur) voor zonsopgang en na zonsondergang is het licht extra blauw, vooral bij een wolkenloze lucht. Ideaal voor landschapsfoto’s met (bevroren) water.

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...