Deze foto van een bever is 1 van de 107 geselecteerde foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024. Al deze foto’s kregen een plekje in de Roots Natuuragenda 2025. Fotograaf Kars Klein Wolterink vertelt het verhaal achter de winnende foto.
Kun je vertellen hoe en waar de foto tot stand is gekomen?
“Op een frisse winterochtend trok ik rond zonsopkomst de Millingerwaard in. Er hing een dunne laag bewolking en veel van de geulen in het gebied waren bevroren. Langs een gronddam bij één van de niet bevroren geulen zag ik van een afstand iets zitten. In eerste instantie vermoedde ik dat het een muskusrat was. Bij een betere blik met de verrekijker realiseerde ik me al gauw dat het om een bever ging. Extra voorzichtig benaderde ik de bever, aangezien ik het vermoeden had dat zijn hol door de ijsgang ontoegankelijk was geworden waardoor het dier extra kwetsbaar en gestresst zou kunnen zijn. Van deze stress liet het dier echter niks blijken. Want nadat ik me enigszins verdekt had opgesteld langs het dammetje (met 1 voet in het ijskoude water voor de balans, lang leve de waterdichte schoenen), kwam hij rustig foeragerend gedurende mijn kant opgewandeld.
Ik zag een open plekje tussen de ruige vegetatie en dacht bij mezelf “als ie daar nou eens gaat zitten…”. Alsof de bever me had gehoord waggelde hij een minuut later naar dit plekje, waar de foto tot stand kwam. Daar bleef hij nog enkele minuten om rustig te poetsen. Kort daarna vertrok de bever over het dammetje. Normaal levert de winter mij een stuk minder beelden op dan het voorjaar en de zomer. Maar als ik dan zoiets kan beleven en daar ook nog eens een mooi plaatje uit kan halen, kan ik daar weer een maandje of twee op teren.”
Wat zijn de technische gegevens van deze foto?
“Een Canon EOS R5, met 100- 400 millimeter zoomlens, uit de hand, steunend op mijn knie voor wat extra balans. diafragma f/5.6, sluitertijd 1/80, ISO 1000, 1 volle stop overbelicht.”
Wat betekent natuurfotografie voor jou?
“Buiten zijn en creatief bezig zijn, liggen voor mij ten grondslag aan blijdschap. Deze factoren combineren mooi in de natuurfotografie. Het vinden van leuke soorten, het ontdekken van nieuwe technieken en het afzonderen van het alledaagse zijn heerlijk. Mooi vind ik het ook als mijn beelden mensen in mijn omgeving enthousiasmeren over de natuur. Als iemand door mijn foto’s wat tegels uit z’n tuin haalt voor wat nectarplanten of een keer langer stilstaat bij hoe waardevol de natuur is, is dat een moment van trots. Op die manier iets positiefs bijdragen voor de natuur is heel waardevol.”
Wanneer vind jij een natuurfoto echt goed gelukt?
“Ik ben bijzonder kritisch op mijn eigen werk, dat heb je nodig om beter te worden, vind ik. Belangrijkste voor mij is dat het dier zo min mogelijk stress ondervindt, des te meer als het zich in een kwetsbare positie bevindt zoals hier bij deze bever mogelijk het geval was. Het welzijn van het dier is het belangrijkst, daar mag soms wel wat meer aandacht voor zijn, wat mij betreft. Een beeld moet daarnaast technisch kloppen, maar bij voorkeur ook een beetje vernieuwend zijn.
Ik neem tegenwoordig liever wat omgeving mee in beeld, al dan niet onscherp. Als het dan bij voorkeur ook nog een bijzondere soort bevat, ben ik (soms) tevreden. Een strak beeld van een vogel op een takje met een compleet onscherpe achtergrond was eerst voor mij optimaal, maar tegenwoordig zoek ik andere foto’s. Die constante evolutie is leuk, daarom is het goed je oude beelden te bewaren.”
Wanneer voel je je helemaal gelukkig in de natuur?
“Als het maar rustig is, ik wil lekker afgezonderd kunnen rommelen. Als dat inhoudt dat ik vroeg op moet staan, of juist ’s avonds na het eten de juiste paadjes in een gebied moet pakken, doe ik dat met liefde. Het allerliefst ben ik (als mijn slaapritme het toestaat) buiten vlak voor zonsopkomst, dan straalt alles rust uit en zijn de meeste mensen nog niet op pad. Heerlijk om dan samen met de natuur te ontwaken.”
Had je al vaker foto’s ingestuurd voor de Roots Natuurfotowedstrijd?
“Aangezien ik zelf zo kritisch ben, stuur ik zelden iets in. Dit jaar heb ik aan een aantal wedstrijden, waaronder die van Roots, meegedaan met succes. Als de jury meerdere beelden van je hand selecteert is dat een mooie bekroning op je werk.”
Deze foto van een bever, gemaakt door Kars Klein Wolterink staat in de Roots Natuuragenda 2025. Deze agenda kun je nu bestellen. Hij kost € 14,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!