Door duurzaam te leven, help je ook de natuur. Roots geeft daarom maandelijks tips voor een natuurlijker en duurzamer leven. Deze keer: van plasticplaag tot een zoekmachine die bomen plant.
Zoekmachine plant bomen
De zware serverparken die zoekmachines als Google of Yahoo gebruiken, zijn zelden CO2-neutraal; ze vragen enorm veel energie en die is niet altijd even groen. Zoekmachine Ecosia verdient zijn geld met advertenties en kiest ervoor om zijn winst te investeren in het planten van bomen en het deelnemen in tal van milieuprojecten wereldwijd. De teller staat momenteel op circa 73 miljoen geplante bomen. Op ecosia.org vind je tekst en uitleg over de aanpak van de zoeksite. Op de onafhankelijke blogsite zaailingen.nl lees je een uitgebreid onderzoek naar hoe groen Ecosia is (zoek in het zoekvenster op Ecosia).
Plasticplaag
Stichting De Noordzee doet al 15 jaar onderzoek naar strandafval (en ruimt die ook op) en stelde onlangs vast dat ‘per 100 meter niet-toeristisch strand gemiddeld 360 stuks afval liggen, waarvan 93% uit plastic bestaat. Bijna een kwart – 81 stuks – is wegwerpplastic’.
De treurige plastic top 10
1. Stukjes net, touw en vispluis
2. Stukjes plastic < 50 cm
3. Doppen
4. Snoep-, chips- & snackverpakkingen
5. Ballonnen & sierlinten
6. Kleine plastic zakjes
7. Plastic zakken
8. Purschuim
9. Industriële plastics
10. Drankverpakkingen
Iedereen doet wat. Maar wat?
De Rijksoverheid is de campagne ‘Iedereen doet wat’ gestart om Nederlanders te helpen bij het maken van duurzame keuzes in en rond het huis. Iedereen kan iets bijdragen: groot of klein, goedkoop of duurder. Op iedereendoetwat.nl staan ruim 20 onderwerpen waarmee mensen hun leven kunnen verduurzamen, en daar worden doorlopend thema’s aan toegevoegd. Ook vind je er een test die je vertelt welke verduurzamingsmogelijkheden bij jou (en je budget) passen.
Wil je nog meer leuke groene tips?
- Lees dan ook de tips: van groente-app tot rommeltuin.
- Zin in een dagje groen? Zo doe je dat…
Foto header: Niels Kooyman