Je kunt de wereld verkennen met een Lonely Planet in de hand, maar er is een alternatieve gids: Een reis om de wereld in 80 bomen.
De Finnen kozen in 1988 de ruwe berk tot hun nationale boom. Dat was vooral een ‘gevoelskeuze’, want de sprookjesachtige kracht van berkenbossen in een sneeuwlandschap is groot. Iets van bijgeloof zal ook een rol hebben gespeeld. Nog altijd zijn er Finnen, schrijft Jonathan Drori, die een berk planten bij de voordeur ter bescherming tegen tovenarij.
In Een reis om de wereld in 80 bomen maakt Drori, die onder meer verbonden was aan het Wereld Natuurfonds en de Woodland Trust, een wereldreis langs bomen. Omdat bomen in de grond zijn geworteld, is hun band met de omgeving sterk. Drori vertelt per boom wat er bijzonder aan is en hoe er in het betreffende land naar wordt gekeken.
Neem de betelpalm uit India. Het schaafsel van de noten wordt door straatverkopers verkocht aan mensen die een geestelijke oppepper kunnen gebruiken. Het effect is ‘matige euforie’. Maar het kauwen op betelnoten is beslist geen folklore, jaarlijks wordt namelijk 1 miljoen ton aan betelnoten ‘geproduceerd’.
De kleur van thee
Ook bijzonder is het verhaal van de rode mangrove, een boom die goed gedijt aan tropische oostkust van Amerika. De schors van de rode mangrove is donkergrijs, pas als je erin krast, verschijnt er een roodbruin laagje dat de kleur heeft van thee. De bomen hebben een ingenieus systeem om zout water te filteren via speciale membranen in de wortels. Eenmaal bovenin de boom is het water gefilterd en bijna zoutloos. Inmiddels wordt deze ‘filtratiemethode’ ook toegepast door ingenieurs.
De reis langs 80 bomen levert nog veel meer interessante verhalen op, maar de variatie waarin Drori zijn verhalen vertelt is niet heel groot. Je mist hier en daar een vleugje couleur locale, de reis lijkt vooral te zijn uitgestippeld vanachter het bureau.
Een reis om de wereld in 80 bomen, Jonathan Drori, uitgeverij Luitingh-Sijthoff, € 24,99.
Lees nog meer over bomen…
- Is de kroon van boom groter dan het wortelstelsel?
- Hoeveel boomsoorten bestaan er op aarde?
- Huh, bloeiende fruitbomen in oktober, hoe kan dat?