Niet zo lang geleden verscheen de Bosatlas van de Wadden, nu is er Wadden de Natuurgids. Zelden kon je zo goed voorbereid het gebied verkennen, stelt Roots-redacteur en waddenliefhebber Daniël Mulder.
Het is bijna niet voor te stellen dat een oerlandschap als de Wadden, waar wind, zee en zand de dienst uitmaken, nog zo jong is. Het verhaal van de Wadden is namelijk pas 12.000 jaar oud. Op geologische schaal is dat een ademzucht. Dirk Hilbers, auteur van de net verschenen natuurgids Wadden, schrijft daarover: ‘De eilanden zelf waren er toen nog niet – dat zijn geologische piepkuikens waarvan de eerste contouren amper 6.000 jaar geleden zichtbaar werden.’
Wadden is meer dan een gids met 28 fiets- en wandelroutes door het Waddengebied. De ontstaansgeschiedenis wordt uitgebreid vertelt. En dat is ook nodig om later in de gids weer beter te begrijpen waarom bepaalde planten en dieren in het gebied leven. Want als je het honingkleurige barnsteen (gefossiliseerd hars) vindt op het strand van Ameland of Schiermonnikoog, is dat doordat de Wadden ooit iets weghadden van de Amazone.
Gids & app
Ook neemt Hilbers de ruimte om de waddendieren en -planten te presenteren, maar liefst 60 pagina’s. En dan krijg je de routes nog waarin de natuur ook een prominente rol speelt. Nauwgezet wijst Hilbers de plekken aan waar je langs de route wat kunt zien: van icarusblauwtje tot addertong, je komt het allemaal tegen.
De routes zijn ook te lopen en te fietsen via de gratis routeapp (appstore en playstore). De app helpt je om de flora en fauna zelf te vinden. Mooi is ook dat je per seizoen het voorkomen van planten en dieren kunt zien. Ook bevat de app een veldgids met foto’s, herkennings- en waarnemingstips. En je kunt je route zo samenstellen dat je alleen berichten over de onderwerpen krijgt die je zelf leuk vindt.
Wadden de Natuurgids, Dirk Hilbers, Crossbill Guides / KNNV, € 25,95.
Foto header: Dirk Hilbers