Goudgele duinlandschappen in het westen, grillige kalkhellingen in het zuiden, en sprankelende bergriviertjes in de hoogste regionen. Het Belgische landschap is speels, gevarieerd en herbergt een rijke fauna en flora. En het is zeldzaam fotogeniek. Fotograaf Bart Heirweg verzamelde de mooiste fotoplekken van België en maakte daar een prachtig boek over. Een voorpublicatie met vijf toplocaties vind je in Roots 10 – hier delen we vast twee prachtplekken voor beeldschone (herfst)beelden.
Twee Belgische hotspots voor de mooiste herfstfoto’s
1. Bouillon
Een van de mooiste rivieren in België is ongetwijfeld de Semois. Ze ontspringt in Aarlen in het uiterste zuidoosten van ons land en kronkelt haar weg doorheen de provincie Luxemburg helemaal tot over de grens in Frankrijk, waar ze uitmondt in de Maas. In de loop der jaren heeft deze rivier het land sterk gevormd. Er ontstond een reliëfrijk landschap met diepe valleien, hoge heuvels en indrukwekkende vergezichten. In de hoge Ardennen tussen Dohan en Vresse-sur-Semois, in het land van Godfried van Bouillon, kan je dan ook terecht voor een afwisseling van mistige laagjeslandschappen, kleurrijke bergflanken en rivierlandschappen met reflecties en herfstkleuren.
Bereikbaarheid
Een aantal van de hoogtepunten uit de streek zijn de verschillende uitkijkpunten langs N865 tussen Dohan en Mortehan, de Boulevard Vauban in Bouillon waar je vanaf de oevers van de rivier of vanop de stenen brug een mooi uitzicht krijgt over het fort van Bouillon, het indrukwekkende zicht op de Tombeau du Géant, één van de meanders van de Semois of het pittoreske panorama van het dorpje Frahan ter hoogte van Rochehaut.
2. De Westhoek
In de meest zuidwestelijke hoek van Vlaanderen, tussen de Panne en de Franse grens, ligt Vlaanderens oudste staatsnatuurreservaat: De Westhoek. Het reservaat vormt samen met de Krakeelduinen, de Oosthoekduinen en de Franse duinen van Le Perroquet het grootste aaneengesloten duingebied aan de Belgische kust. De Westhoek bestaat uit een afwisseling van strand, zeereepduinen, blonde en grijze duinen, droge en vochtige kalkgraslanden en kalkmoerasjes en biedt een landschapsfotograaf dus tal van mogelijkheden om dit gevarieerde duinlandschap alle eer aan te doen. Maar deze grote diversiteit aan biotopen herbergt ook een rijke fauna en flora. In het voorjaar vind je er tot de verbeelding sprekende plantensoorten zoals duinroosje, zonneroosje, grote tijm, moeraswespenorchis, gevlekte orchis, rietorchis en keverorchis. In de duinpannen zijn rugstreeppad en kamsalamander alom aanwezig en tijdens de trekperiode en in de wintermaanden houden allerlei vogels zoals nachtegaal, roodborsttapuit, fitis, kramsvogel, koperwiek, beflijster en velduil zich op in het dichte struweel.
Bereikbaarheid
Er zijn verschillende toegangen tot het gebied. Bij de hoofdingang ‘Vissersdorp’ in de Schuilhavenlaan vind je beperkte parkeermogelijkheid. Volg vanaf daar het Ligusterpad tot je bij het kruispunt met het Helmpad komt. Daar sla je rechtsaf en volg je het Helmpad tot bij het Grenspad. Daar hou je opnieuw rechts aan en volg je nu het Grenspad tot aan het Slufterpad. Sla nog eens rechtsaf en volg nu de kustlijn tot je weer bij de parking komt. Deze route geeft je een goed overzicht van het gebied en brengt je langs de mooiste en meest gevarieerde stukken van het reservaat.
Meer Bart & Belgische natuurpracht
Benieuwd naar de andere drie hotspots – minstens zo indrukwekkend als deze twee? Je kunt ze bewonderen in Roots 10, die bestel je eenvoudig online via de webshop.
Meer over deze Vlaamse topfotograaf en wat hem inspireerde tot dit boek over zijn thuisland lees je hier. Liever meteen zijn boek in handen? Als abonnee kun je dit boek winnen: we geven 3 exemplaren weg. Wees wel snel, de win-actie loopt tot en met 22 oktober.