De 10 mooiste macrofoto’s van de IGPOTY wedstrijd

René Alblas

23 augustus 2023 .

De IGPOTY staat voor International Garden Photographer Of The Year. Deze beroemde Britse fotowedstrijd kent naast de hoofdwedstrijd diverse deelwedstrijden. Onlangs zijn de winnaars bekend gemaakt van de macrofotografie 2023 deelwedstrijd. We tonen hier de 10 mooiste beelden.

Naast de wat meer traditionele tuinfotografie, is bij de IGPOTY altijd ruimte voor meer natuurlijke en kunstzinnige beelden, zoals in deze macrowedstrijd. De organisatie zegt er dit over: “Winnaars van deze wedstrijd zouden een goed gevoel voor details (in hun specifieke omgeving) moeten tonen. Bovendien moet het focussen op bepaalde delen van een onderwerp helpen bij het overbrengen van een uniek verhaal, gevoel of stemming. Deze wedstrijd zou het genre van macrofotografie binnen de tuinfotografie verder moeten ontwikkelen met zeer originele en prikkelende beelden.”

Oordeel zelf of de winnende beelden voldoen aan de verwachtingen van de organisatie. Wij denken dat het hier wel gelukt is.

10 winnaars IGPOTY wedstrijd

Barry Webb (Engeland) – Druppels op slijmzwammen

” Deze afbeelding is gemaakt in mijn tuin – een oude rottende hekpaal was versierd met slijmzwammen. Ik gebruikte een ultrafijne mistnevel om de druppels toe te voegen, om het beeld een extra dimensie te geven. En het oppervlaktewater op de voorgrond gaf ook mooie reflecties. De achtergrond is gemaakt met een kleurrijk aardbeienblad en vervolgens heb ik tijdens de nabewerking scherpgesteld op 56 op elkaar gestapelde afbeeldingen.”

Daniel Callejo (Engeland) – Icarusblauwtjes

“Ik fotografeerde deze icarusblauwtjes in mijn plaatselijke park. Ik had nog nooit zoveel van deze vlinders tegelijk gezien daar. Een combinatie van warm weer en een grote hoeveelheid waardplanten waren vermoedelijk de oorzaak.”





David Terao (Verenigde Staten) – Dauwdruppels op gele papaver (Celandine Poppy)

“Ik maakte deze macrofoto in de vroege ochtend, vlak na een regenbui. De druppels op de bloemhaartjes fascineerden mij enorm. Uiteindelijk heb ik op mijn computer een foto-stack (het overelkaar leggen van dezelfde opnames met telkens een iets ander scherptepunt) van 45 opnames gemaakt met dit als resultaat.”

Diana Chan (Hong Kong) – Ontmoeting

“In een kleine tuin op Hong Kong Island leken deze twee individuele mieren blij elkaar te ontmoeten. Ondanks de regenachtige omgeving.”

Erik Nevels (Nederland) – Wespspin in het roze

“Deze vrouwelijke wespspin wachtte geduldig op haar volgende slachtoffer. Tegen een achtergrond van roze bloeiende heide legde ik deze spin vast.”


Glenn Ostle (Verenigde Staten) – Zwevende bij

“Deze grote bij hing een tijdje rond op ons terras. Ik wilde proberen of ik er tijdens de vlucht een foto van kon maken met vage vleugels (door de beweging) en een scherp lijf. Het duurde bijna een middag, maar uiteindelijk kreeg ik deze foto waar ik blij mee ben.”

Henrik Spranz (Oostenrijk) – Aurora

Vorig jaar was een van mijn doelen om een ​​oranjetipje te fotograferen voor de opkomende zon. In het Duits wordt deze vlinder Aurora genoemd – naar de godin van de dageraad. Op deze dag waren de omstandigheden perfect. Ik vond een oranjetipje voor zonsopgang. Het was een beetje winderig maar met een hogere ISO-instelling was dat geen probleem. En de opkomende zon werd gedimd door Sahara-stof in de lucht.”

Keith Horton (Australië) – Juffers met tegenlicht

“Ik vond deze twee pantserjuffers gevangen in de zonnedauw. Ik heb gebruik gemaakt van foto-stacking om tot dit resultaat te komen.”

Tony North (Bulgarije) – Oranje luzernevlinder

“Ik fotografeerde deze oranje luzernevlinder bij zonsopgang. Zo kreeg ik een prachtige bokeh-achtergrond. Ik gebruikte hiervoor mijn macrolens.”

Peter Plottel (Australië) – Paardenbloem en Spaanse margriet (hoofdprijs winnaar!)

“Het paardebloemzaad is een geschenk van de natuur aan macrofotografen. In combinatie met waterdruppels worden het echte kunstobjecten. Deze foto is in de studio gemaakt met behulp van foto-stacking om de gewenste scherptediepte te bereiken. In de achtergrond staat de Spaanse margriet.”

Meer prijswinnende foto’s

Wil je meer winnaars van deze IGPOTY macro-wedstrijd zien? Kijk dan op de site van IGPOTY.

Zelf meedoen? Je kunt op dit moment ook nog aan diverse categorieën van de IGPOTY wedstrijd meedoen. Zoals wilde bloemen landschap, bomen en paddenstoelen. Inzenden hiervoor kan tot en met 31 oktober.

Dit waren de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2022. Op 9 september publiceren we de winnaars van 2023!

En deze foto’s wonnen de meest recente Roots Foto van de Maand wedstrijd.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...