De bruine beer staat symbool voor de wildernis van Alaska. De Italiaanse natuurfotograaf Marco Ronconi toont dan ook graag de link tussen de beer en diens ruige leefomgeving. De mogelijke komst van de omstreden Pebblemijn legt een schaduw over de ruwe schoonheid van de wereld van de bruine beer.
In het zuiden van de Amerikaanse staat Alaska ligt het nationale park Katmai, dat ruim 16.500 km2 telt. Ter vergelijking: dat is net zo groot als de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel plus de helft van Flevoland bij elkaar. Het is pure wildernis, alleen bereikbaar per boot of vliegtuig. Of zoals de Italiaanse fotograaf Marco Ronconi zegt: “Beslist geen gebied om geintjes uit halen.”
Ronconi bezocht Katmai drie keer, voor volgend jaar staat een vierde bezoek op de planning: “Het is de beste plek op aarde om in het wild bruine beren te zien.” Ook belangrijk: je zit er niet in een speciale berenkijkhut zoals in Finland. “Je bent vrij om te bewegen om te zien wat beren zoal doen: zalmen vangen en in het water spelen. Ik wil vooral ook hun omgeving in beeld brengen, laten zien in welke wereld ze leven.”
Dit filmpje van berenonderzoeker Drew Hamilton laat mooi zien hoe beren jagen op vis.
Een oeroud gevoel
Voor de natuurfotograaf, die is geboren in een klein dorpje in Noord-Italië, zijn bruine beren het ultieme voorbeeld van de kracht van de natuur. “Hun kracht en souplesse, maar vooral hun snelheid, zelfs in het water, is indrukwekkend. Een ontmoeting met een bruine beer roept hetzelfde oeroude gevoel in je op als een ontmoeting met een wolf.”
Tijdens het fotograferen gaat het Ronconi om meer dan foto’s van beren. “Fotografie biedt mij de kans te ontsnappen aan het rumoer van het moderne leven, het geeft ruimte aan de verbeelding. Ik zie mij niet als bioloog of natuuractivist, ik voel mij eerder een kunstenaar dan een fotograaf. Het draait bij mij om het proces van het maken: van reizen tot je verwonderen over een gebied.”
Paspoort van de bruine beer
Naam: bruine beer (Ursus arctos). In Europa leeft een ondersoort van de bruine beer: Ursus arctos arctos.
Formaat / gewicht: schouderhoogte tot ca. 1,35 m, lengte 1,20 tot 2,50 m, gewicht tot 440 kg.
Kenmerken: een massieve beer met een ronde en brede kop en een dikke nek. Bruine vachtkleur verschilt licht per geografisch gebied.
Voedsel: omnivoor. Eet vooral wortels, knollen, bladeren en vruchten zoals bosbessen. Eet ook vis zoals zalm en in Europa pakken ze ook herten en wilde zwijnen.
Voortplanting: bronsttijd varieert per klimaatzone. Kan al beginnen in maart/april, maar meestal rond mei/juni. Krijgt gemiddeld 1 tot 2 jongen. De eerste 8 weken blijven de jongen in het winterhol bij de moeder.
Gedrag: leeft solitair, wel blijven de jongen de eerste paar jaar in de buurt van de moeder. Overdag actief, vooral in de ochtend. Goede klimmer én zwemmer. In de winter in winterrust, tussen de drie en zes maanden.
Leefomgeving: Europa, Azië en Amerika. In Noord-Amerika komen verschillende ondersoorten voor, waaronder de kodiakbeer en de grizzlybeer.
Foto’s: Marco Ronconi