Het verhaal achter de winnende foto: twee dwergmuizen in de tarwe

René Alblas

24 juli 2024 .

Deze foto van twee dwergmuizen in de tarwe is één van de winnende foto’s van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024. Fotograaf Mike Seuters vertelt hoe hij deze foto heeft gemaakt.

Waar is deze foto gemaakt?

“Ik ging een paar dagen naar familie in Engeland. Onderweg heb ik een tussenstop gemaakt bij Dean Mason van Windows on Wildlife. Daar heb ik een workshop dwergmuizenfotografie gevolgd.”

Hoe is deze foto tot stand is gekomen?

“Mason heeft een hele grote bak van een meter bij een meter geplaatst waarin de muizen worden losgelaten tijdens de workshop. Er worden verschillende takjes om de beurt geplaatst en de muizen klimmen er zelf in. De dieren worden niet opgetild en er wordt niets onnatuurlijks gedaan. Ook het plaatsen van de muizen in de fotografeerbak gaat heel diervriendelijk. Dean Mason is een echte wildlife fotograaf en voor het fokken van deze dwergmuizen in Groot Brittanië moet hij aan strenge dierenwelzijnsregels voldoen.”

Dwergmuizen zijn met hun 5,5 tot 7,5 centimeter het kleinste zoogdier van Europa. Het zijn goede klimmers en niet erg schuw.

Wat zijn de technische gegevens van deze dwergmuizen foto?

“Ik gebruikte een Nikon d500 met een Nikkor 105 millimeter macrolens. Diafragma f/8, sluitertijd 1/640,  ISO 640. De foto is uit de hand gemaakt.”

Wat betekent natuurfotografie voor jou?

“Voor mij is dat genieten in een rustige omgeving. Bij voorkeur met dieren. Ik heb een ernstig ongeval gehad en de diagnose dat ik Parkinson zal krijgen. Natuurfotografie is alles voor mij en zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Ik ben gelukkig als ik rustig kan zitten en ik van alles mag zien wat de natuur te bieden heeft.”

Natuurlijk vind je deze dwergmuizen foto terug in de Roots Natuuragenda 2025, die eind augustus verschijnt.

Naschrift van de redactie

Naar aanleiding van deze foto is er op sommige sociale media discussie ontstaan of deze foto wel past in een Natuuragenda van Roots.

Is een foto van in gevangenschap levende dieren wel een natuurfoto? Dat is de vraag die sommige lezers van Roots zich stellen. Ook bij de redactie leeft deze vraag.

Zo’n twee jaar geleden hebben we de voorwaarden bij onze fotowedstrijden aangepast, foto’s die gemaakt zijn tijdens roofvogelshows zijn uitgesloten van deelname. De redactie heeft destijds ook gediscussieerd over het uitbreiden van deze voorwaarde. “Zouden we alle dierentuinfoto’s niet gewoon uit moeten sluiten, of sowieso alle foto’s van dieren in een vorm van gevangenschap?” Die laatste optie leek ons bij nader inzien onmogelijk, want waar zou je de grens moeten leggen? Leven de dieren in de Oostvaardersplassen of in een Afrikaans natuurpark wel in complete vrijheid?

Over het uitsluiten van dierentuinfoto’s hebben we veel langer getwijfeld. Maar ook dat hebben we uiteindelijk niet in onze wedstrijdvoorwaarden opgenomen. En dan vooral omdat een dierenpark zoals het Lusenpark in het Bayerischer Wald een belangrijke plek is voor veel natuurfotografen, die er bewust voor kiezen om niet in Oost- of Noord-Europa de wildernis te gaan verstoren om een beer of een lynx te zien.

En toen dook de muizenfoto op bij de Natuurfotowedstrijd 2024. Met de schitterende foto’s van wilde dwergmuizen in het koren (gemaakt door Roots fotograaf Edwin Giesbers) in ons achterhoofd, belandde deze foto tijdens het jureren in de eerste ruime selectie. Uit deze selectie wordt ook de cover van de Roots Natuuragenda gekozen. We leggen dan altijd een aantal opties voor aan een groep mensen in en om de redactie van Roots en zo kon het gebeuren dat deze muizenfoto door de meeste mensen als de ideale coverfoto voor de Natuuragenda werd gekozen. Korte tijd daarna werden wij erop gewezen dat deze foto mogelijk niet met wilde muizen gemaakt zou kunnen zijn, maar met muizen in gevangenschap. Bij verificatie bij de fotograaf bleek dit laatste inderdaad het geval te zijn.

Op dat moment laaide de discussie over het uitsluiten van dierentuinfotografie weer op. En eigenlijk discussieert de redactie daar nu nog steeds over. Mogelijk gaan we voor volgend jaar de wedstrijdregels toch weer aanpassen.

Ondertussen lag de Natuuragenda met de muizenfoto al bij de drukker. We waren het er inmiddels wel over eens dat we deze foto niet achteraf alsnog zouden uitsluiten. De fotograaf in kwestie heeft  de foto met de beste bedoelingen gemaakt en ingezonden, ervan uitgaande dat we alleen roofvogelshowfoto’s zouden weigeren.

Dus letterlijk gezien is deze foto niet tegen de Roots fotowedstrijdregels in gemaakt. Maar we snappen ook heel goed dat sommige lezers van Roots vinden dat deze manier van fotograferen tegen het karakter van Roots in gaat.

Het blijft een ingewikkelde kwestie. Een groep lezers van Roots heeft – terecht – gezien dat hier iets gebeurt dat eigenlijk tegen de (ongeschreven) principes van ons blad in gaat. Maar een ander deel vindt het gewoon een prachtige foto en heeft er geen problemen mee. Voor deze laatste groep is een foto van een dier in gevangenschap ook een vorm van natuurbeleving.

Hoever moeten we gaan met het vastleggen van onze principes in spelregels? Dat is de kwestie waar we ons de komende tijd (weer) over gaan buigen. Kritische opmerkingen helpen ons hier zeker bij!

Zo fotografeer je met hart voor de natuur.

Meer lezen over de winnaars van de Roots Natuurfotowedstrijd 2024:

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...