Lichte vorst, dus er is kans op ijshaar!
Er is kans op ijshaar. Er wordt lichte vorst voorspeld, met een beetje geluk kun je dan ijshaar vinden in vochtige bossen.
Er is kans op ijshaar. Er wordt lichte vorst voorspeld, met een beetje geluk kun je dan ijshaar vinden in vochtige bossen.
Het gaat niet zo goed met een van onze mooiste roofvogels die je regelmatig langs de weg ziet ‘bidden’. Daarom is 2025 door Vogelbescherming en Sovon uitgekozen tot Jaar van de torenvalk, om hier meer aandacht aan te vestigen. En, je kunt zelf meedoen!
Van oleanderpijlstaart tot Australische huisspin, van rozevleugel tot zeeschildpadden, 2024 kende nogal wat bijzondere waarnemingen in de natuur. In de extra dikke wintereditie van Roots zetten we 13 van zulke waarnemingen op een rijtje, online delen we deze vijf.
Weet jij alles over sneeuw, ijs en de dieren- en plantenwereld in de winter? Onderbreek dan eventjes je winterrust en daag jezelf uit met de Roots Winterquiz. Je maakt kans op mooie prijzen zoals een verrekijker t.w.v. € 199,95.
Wie denkt dat eekhoorns de hele winter slapen heeft het mis. Sterker nog: het is nu hun paartijd en je maakt nu zelfs meer kans om ze te zien!
Zoek tijdens de Eindejaars Plantenjacht naar winterbloeiers. Botanicus Baudewijn Odé vertelt over het nut van speuren naar winterbloemen.
Het natuurshot van deze week – een jonge grijze zeehond op het strand – is gefilmd door Nel Giorgi.
Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!
Dat egels een winterslaap houden is je vast bekend. Maar weet je ook welk dier een ware winterslaapkoning is, en dat sommige dieren juist tijdens hete maanden ‘in retraite’ gaan?
Deze hinde neemt een spetterend modderbad. Brigitte Koetzier filmde het en maakte daarmee het Natuurshot van de Week.
Weinig zwammen weten het bos zo op te fleuren als de gele trilzwam. Ze vallen door hun felle kleur extra op in het sombere winterbos.
Bij vlinders denk je direct aan de zomer. Toch bestaan er ook wintervlinders, die gedijen bij vrieskou.
Sommige wetenschappers spreken over de kans op een kleine ijstijd. Lees hier meer over ijs in allerlei hoedanigheden, zoals pannenkoekijs.
Roots publiceert wekelijks een bijzonder dierenfilmpje, gemaakt door een lezer in de natuur of in de tuin. Dit zijn de 5 meest bekeken Natuurshots van de Week van 2024: van een hongerige otter tot een kauw met nesteldrang.
Het is weer de tijd om op het strand te zoeken naar de eikapsels van roggen en zelfs haaien. Elke soort is herkenbaar aan specifieke uiterlijke kenmerken. Super leuk om ze te zoeken en op naam te brengen. Roots helpt je daarbij.
Deze mestkever heeft moeite om uit een paddenstoel te komen. Dit Natuurshot van de Week is gefilmd door Esther Wurster.
Samen met Podium Vlieland en de Waddenvereniging presenteert Roots elk voorjaar het succesvolle filmfestival Naar de Wildernis. Kom je ook?
Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter op rustige zandstranden of zandplaten langs de waddenkust. Met hun witte vacht zijn de pups onmiskenbaar.