Heb jij de kleine wintervlinder al gezien?
Bij vlinders denk je direct aan de zomer. Toch bestaan er ook wintervlinders, die gedijen bij vrieskou.
Bij vlinders denk je direct aan de zomer. Toch bestaan er ook wintervlinders, die gedijen bij vrieskou.
Sommige wetenschappers spreken over de kans op een kleine ijstijd. Lees hier meer over ijs in allerlei hoedanigheden, zoals pannenkoekijs.
Het is weer de tijd om op het strand te zoeken naar de eikapsels van roggen en zelfs haaien. Elke soort is herkenbaar aan specifieke uiterlijke kenmerken. Super leuk om ze te zoeken en op naam te brengen. Roots helpt je daarbij.
Deze mestkever heeft moeite om uit een paddenstoel te komen. Dit Natuurshot van de Week is gefilmd door Esther Wurster.
Samen met Podium Vlieland en de Waddenvereniging presenteert Roots elk voorjaar het succesvolle filmfestival Naar de Wildernis. Kom je ook?
Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter op rustige zandstranden of zandplaten langs de waddenkust. Met hun witte vacht zijn de pups onmiskenbaar.
In Slot Zeist is nu een tentoonstelling te zien met het kleurrijke werk van vogelkunstenaar Erik van Ommen. Een selectie van prachtige olieverfschilderijen, aquarellen, reductiehoutsneden, Japanse houtsneden en schetsen van vogels die Van Ommen maakte tijdens zijn vele reizen over de hele wereld.
Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!
Weet jij alles over sneeuw, ijs en de dieren- en plantenwereld in de winter? Onderbreek dan eventjes je winterrust en daag jezelf uit met de Roots Winterquiz 2024. Je maakt kans op mooie prijzen zoals een verrekijker t.w.v. € 199,95.
Van Lapland tot Winterberg, van ijswijzer (zoals pannenkoekijs!) tot winterquiz, een winters gevoel is gegarandeerd bij deze extra dikke winterse editie van Roots! Drie onderwerpen uitgelicht.
In de natuur ervaar je de stilte het beste. Natuurgeluiden versterken de stilte-ervaring, aldus stilteambassadeur Petra Speelman.
Wie in november op een verlaten strand rondbanjert, maakt kans op het vinden van het bijzondere zandtulpje, een apart paddenstoeltje. Je vindt hem vooral tussen oud helmgras. Lees hier waarom.
Maak in Roots november uitgebreid kennis met de amanietenfamilie. Waaronder de groene knolamaniet: de giftigste paddenstoel ter wereld, die zich gestaag uitbreidt….
Ze worden ook wel de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd: de wasplaten. Omdat ze prachtige kleuren en vormen hebben. Het is nu de tijd om ze te zoeken, lees hier waar.
Een spookachtig witte kerkuil in het maanlicht. Duistere kraaiensilhouetten tussen de kale takken en nerveus fladderende vleermuizen. Een nachtelijke wandeling in het late najaar geeft je een halloweengevoel. Maar ook voor de echte horrorstory’s moet je in de natuur zijn, je leest er alles over in Roots november, online een voorproefje.
Kom je de komende weken deze geleiachtige ‘hotlips’ tegen, wees dan niet bevreesd. Het is de zeepaddenstoel, een ongevaarlijke kwal die vooral in het najaar aanspoelt op onze stranden.
De natuur is niet zo onschuldig als het soms lijkt, huiver in Roots oktober mee met horrorverhalen én -beelden. Maar geniet óók van ‘s werelds mooiste vogelfoto’s en verrijk je kennis over amanieten, een giftige paddenstoelenfamilie. Verder uiteraard prachtige herfstwandelingen, deze keer in Brusselse Zoniënwoud & de Drentse Hondsrug. Plus: podcastvogel van de maand, de mooie kleine zwaan. Dat en veel meer, in Roots november. Drie onderwerpen uitgelicht.
Zonnestralen die in bundels op de aarde vallen. Juist in de herfst zie je het vaak. De ene keer noem je het zonneharp, de andere keer een jakobsladder. Dat zit zo…