2018 wordt toch een goed jaar voor de wesp

René Alblas

16 juli 2018 .

Dit jaar leek aanvankelijk een matig jaar voor de wesp te worden. Het aantal waarnemingen van wespen tussen januari en juni lag beduidend lager dan het aantal in de periode januari/juni 2017. En 2017 was al niet zo’n goed wespenjaar.

Maar het huidige warme weer heeft alles veranderd. Maart en begin april waren bijzonder koud en daardoor kwamen de wespen pas laat uit hun winterslaap. Maar sinds half april is er voldoende voedsel en een ideale temperatuur waardoor heel veel koninginnen er alsnog in zijn geslaagd om een nest te bouwen.

Eind april leek het nog even mis te gaan. Toen vielen er enorme hoeveelheden regen. Maar net op dat moment zaten de meeste koninginnen al hoog en droog in hun nieuwe nest en hebben het dus wel overleefd.

Lees het gedrag

Het aantal wespen nu is nog vrij normaal, maar de verwachting is dat er in de komende week een flinke hausse aan wespen gaat komen. Deze verwachting is goed af te lezen aan het gedrag van rondvliegende wespen. Als ze op de ham van je ontbijt afkomen dan zijn ze op zoek naar eiwitten om hun larven te voeren. Als ze aan het hout van je schutting knagen dan verzamelen ze hout voor de bouw van het nest. En als wespen op zoek gaan naar zoetigheid dan nadert het wespennest zijn voltooiing en neemt het aantal larven af.

Slecht nieuws

Veel mensen zullen dit als slecht nieuws ervaren. Toch heeft ook de wesp zijn goede kanten! Een gemiddeld wespennest met zo’n vijfduizend werksters is in staat om per dag zo’n honderdduizend steekmuggen, vliegen, langpootmuggen, hommels en waterjuffers te vangen. Deze prooien voeren ze aan hun larven. Ook eten ze rupsen van verschillende soorten vlinders. De wesp zorgt er dus voor dat er geen muggenplaag of vliegenplaag komt. Maar ja, steken kunnen ze wel!

Foto: Michel Verhoeven

Hoornaars

Een positief nieuwtje is tenslotte het aantal hoornaars dat dit jaar flink stijgt. Zij eten op hun beurt weer wespen en zijn doorgaans veel minder agressief dan de wesp.

Hoornaar, foto: Monique Achterberg-van der Horst

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...