In de eerste maanden van 2019 was het aantal teken in Nederland al vrij hoog. Met name de maand februari kende een ongewoon hoge tekenstand, als gevolg van het warme weer in die maand. Op dit moment is het aantal teken weer op een gemiddeld niveau. Maar met het mooie weer van de komende dagen zal het aantal teken ook weer toenemen. Goed opletten dus als je binnenkort de natuur in gaat!
Droge periodes
In droge periodes, zoals de zomer van 2018, neemt het aantal teken flink af. Met name in juli, toen er gemiddeld over het land maar 10 millimeter regen viel, was de tekenstand laag. Maar ook in de maanden daarna bleef het aantal teken onder het gemiddelde. Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University, zegt daar op de site tekenradar.nl het volgende over: “Een mogelijke reden voor het lage aantal tekenbeten in de tweede helft van 2018 is de bijzondere droogte” zegt Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University. Bekend is dat teken als het heel droog is, proberen om uitdroging te voorkomen door in de strooisellaag te kruipen.”
Blijf controleren op tekenbeten!
Ben je in de natuur geweest, controleer jezelf daarna dan goed op teken. Als je er snel bij bent kun je de zoekende wriemelbeestjes nog van je lichaam afhalen voordat ze zich hebben vastgebeten. Ook in droge periodes moet je alert blijven, want in de droge tweede helft van 2018 zijn nog steeds veel mensen door teken gebeten. Zo worden in het tekenseizoen elke week duizenden mensen door teken gebeten. En houd ook je huisdieren in de gaten!
Heb je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk, dat halveert de kans op lymeziekte. Houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Ga naar je huisarts als je een ring of vlek ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op rivm.nl/tekenbeet of tekenradar.nl hoe je het best een teek kunt verwijderen.
Meedoen aan onderzoek
Elk jaar worden in Nederland ruim een miljoen mensen gebeten door een teek. De meeste mensen worden daarvan niet ziek, maar toch krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Elk jaar houden 1.000 tot 2.500 mensen daarvan lang durende klachten. Het RIVM doet onderzoek naar lyme en andere tekenbeetziekten. Als je in overleg met een arts een antibioticakuur start, kun je je aanmelden op tekenradar.nl. Jouw verslag helpt bij het onderzoek naar de ziekte van Lyme.
Foto bovenaan: Jim Gathany