2023: Jaar van de Meervleermuis

Marloes Blom

7 januari 2023 .

meervleermuis

Vorig jaar was het Jaar van de Eikelmuis, dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis. Wereldwijd is deze vleermuis vrij zeldzaam, in Nederland komt hij relatief veel voor. De laatste jaren daalt het aantal meervleermuizen echter sterk. Tijd voor actie: 2023 is het Jaar van de Meervleermuis. 

Nederland: land van de meervleermuis

Van alle vrouwtjes meervleermuizen in Europa krijgt maar liefst 29 procent haar jongen in Nederland, zo meldt natuurwebsite Nature Today. De vrouwtjes leven in grote kraamgroepen van zo’n 100 tot 400 dieren, en komen telkens terug naar dezelfde plek. Nederland telt zo’n 65 tot 70 van die groepen, verspreid over zo’n 175 gebouwen. Nederland is geliefd bij dit diertje vanwege de vele uitgestrekte meren, kanalen en moerassen. De initiatiefnemers van Het Jaar van de Meervleermuis noemen de meervleermuis zelfs ‘een echt Nederlands boegbeeld: een soort grutto van de nacht’. 

Lees ook:
Blijft de grutto de weidekoning? Een nieuw aanvalsplan biedt hoop

Meervleermuizen in winterslaap. Foto: Marjolein van Adrichem

2023 Jaar van de Meervleermuis: de noodzaak

Al jaren neemt het aantal meervleermuizen in Nederland af. Van 11.700 dieren in 1994, tot nog maar 7.000 dieren in 2021. Vooral de laatste jaren gaat het steeds slechter met deze vleermuis in Nederland. Dat heeft een aantal oorzaken, aldus Nature Today:

  • minder insecten – zijn voedsel
  • minder donkere plekken doordat er meer lichtbronnen zijn
  • minder verblijfplaatsen als gevolg van isolatiemaatregelen 

Daar komt bij dat er veel nog níet bekend is over de meervleermuis: hij leeft immers ’s nachts. Vandaar dat de Zoogdiervereniging 2023 heeft uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis. 

Dit nachtdier in het zonnetje

Samen met andere organisaties, zoals ARTIS, zet de Zoogdiervereniging dit nachtdier in het spreekwoordelijke zonnetje, en wel door:

  • de naamsbekendheid van, en de waardering voor, deze vleermuis te vergroten
  • onderzoek te doen, opdat er meer bekend wordt over de levenswijze van dit dier (en de redenen waardoor hij zo rap in aantal afneemt)
  • overleg te hebben met overheid, bouwsector en architecten

Een ieder kan meer informatie vinden over de meervleermuis op de site meervleermuis.nl. Via die site kun je ook doneren aan de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN), onderdeel van de Zoogdiervereniging. Meer activiteiten rondom de bescherming van dit dier worden in de loop van dit jaar op meervleermuis.nl bekendgemaakt.

Meer naamsbekendheid en onderzoek zorgt er hopelijk voor dat het de komende jaren niet slechter, maar beter gaat met dit nuttige nachtdier. Foto: Jan Boshamer / Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN)

Meer lezen

Foto bovenaan: Marjolein van Adrichem
Bron: Nature Today

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...