6 verrassende feiten over reeën

Daniël Mulder

6 januari 2020 .

ree

Met uitzondering van de geit en haar jongen leven reeën in voorjaar en zomer min of meer solitair. Maar wist je (FEIT 1) dat ze de rest van het jaar in groepjes leven, ook wel sprongen genoemd? In de winter zijn ze daarom goed te zien op (besneeuwde) akkers. Roots zet 6 feiten over reeën op een rij.

reeën

Foto: Annie Keizer

FEIT 2

De paartijd (ook wel bronst of bladtijd genoemd) valt in juli en augustus. Voor de paring snuffelt een bok aan de geit en rent in rondjes achter haar aan. Eind december komt na een verlengde draagtijd (kiemrust) het embryo tot ontwikkeling. Vrouwtjes die in de zomer niet drachtig zijn geraakt, worden in oktober een tweede keer bronstig en hebben geen verlengde draagtijd. Eind mei, begin juni worden de kalveren geboren.

FEIT 3

Een reegeit krijgt meestal twee kalveren, maar ook een of drie jongen komen voor. Het kalf heeft witte vlekken op zijn vacht, die pas na zes maanden verdwijnen. Jonge kalfjes liggen goed verscholen op een verdekte plaats op de grond en worden zes tot tien keer per dag enkele minuten gezoogd. Oudere kalveren twee tot drie keer per dag. De rest van de tijd blijven de kalfjes alleen.

FEIT 4

Na twee maanden eet een kalf gras en na zes tot tien weken is de zoogtijd voorbij. Het kalf blijft één jaar bij de moeder en is na veertien maanden geslachtsrijp.

ReeënFEIT 5

Reeën zijn fijnproevers. Ze eten vooral licht verteerbaar en energierijk voedsel en werkelijk van alles wat: kruiden, verse bladeren, knoppen, bessen, vruchten, in de zomer vooral jonge blaadjes. Vraatsporen van reeën zijn te onderscheiden van die van konijn en haas door de bredere afdrukken van de ondersnijtanden: 4-5 mm per snijtand.

FEIT 6

Reeën kunnen maximaal twintig jaar oud worden, maar meestal worden ze zeven tot acht jaar. Vrouwtjes worden iets ouder dan mannetjes.

Meer over reeën

De edelhertenbronst is een bekend natuurfenomeen, maar wist je dat er ook een reeënbronst bestaat?

 

Foto header: Marcel van Kammen

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...