Zeepaardjes associeer je waarschijnlijk vooral met aquaria, of met duiken in (sub)tropische wateren. Maar ook in onze wateren zwemmen zeepaardjes: het langsnuitzeepaardje en het kortsnuitzeepaardje. Het kortsnuitzeepaardje spoelt steeds vaker aan op de Nederlandse stranden. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met dit feeërieke kleine zeewezen. Plus: dit moet je doen als je zelf een kortsnuitzeepaardje vindt.
Het zeepaardje – vreemd visje in de zee
Een zeepaardje spreekt behoorlijk tot de verbeelding. Wat wil je ook, met zo’n sprookjesachtige verschijning voor een vis. Allereerst heeft hij geen schubben maar rijen knobbels of stekels; die beenringen vormen zijn uitwendige skelet. Het kopje van een zeepaardje lijkt op dat van een paardenhoofd, maar dan één met een snuit. Zijn oprolbare staart gebruikt het zeepaardje, net als een aap, om zich vast te klampen aan dingen. In zijn geval aan zeewier en koraal. En dan heeft hij ook nog twee handige kameleon-achtige features: hij verandert razend rap van kleur, en kan zijn ogen onafhankelijk van elkaar bewegen.
Last but not least, bij dit monogame zeewezen is niet het vrouwtje maar het mannetje zwanger. Hij heeft onder zijn buik een heuse broedbuidel, net als een kangoeroe. En die zwangerschap is behoorlijk complex, ontdekten Australische wetenschappers vrij recent. Zo zorgt een mannetjeszeepaardje ervoor dat zijn nakomelingen (dat zijn er soms wel duizenden) genoeg voedingsstoffen krijgen – waarschijnlijk via een placenta.
Het kortsnuitzeepaardje in Nederland
Hier komen twee soorten zeepaardjes voor: het langsnuitzeepaardje en het kortsnuitzeepaardje – de Hippocampus hippocampus. ’s Zomers zwemt dat kortsnuitzeepaardje in de Waddenzee en de Oosterschelde. Dat weten we onder meer doordat vissers ze (onbedoeld) vangen. Soms hebben duikers het grote geluk om het kortsnuitzeepaardje te zien. Hier zie je beelden van een zwemmend kortsnuitzeepaardje in de Oosterschelde.
Een kortsnuitzeepaardje in de Noordzee, eten aan de takjes van het wier | Video: Nudibranch Marine Discovery Productions (Peter van Rodijnen); Stichting Natuurbeelden – via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 NL.
Meer aangespoelde kortsnuitzeepaardjes: dit is (waarschijnlijk) waarom
Steeds vaker worden, vooral ’s winters, aan de Noordzeekust kortsnuitzeepaardjes gevonden. De laatste dagen zijn er volgens Ecomare al zo’n 20 zeepaardjes aangespoeld, vooral op Texel. De diertjes zijn dan onderkoeld. Die winterse Noordzee is namelijk te koud voor ze. Eén zo’n ongelukkig verdwaald kortsnuitzeepaardje had het geluk direct gevonden te worden door een dierverzorger van Ecomare. Hij overleefde z’n hachelijke avontuur en zwemt nu rond in het zeeaquarium van Ecomare, zo meldt de Texelse courant.
Bioloog Pierre Bonnet van Ecomare heeft wel een (waarschijnlijke) verklaring voor de recente toename aan zeepaardjes, zo vertelde hij aan diezelfde krant. Tijdens een harde storm enkele weken terug zijn het wier en de mosdierkolonies los gespoeld van de bodem. Juist in deze tijd van het jaar zitten de zeepaardjes met hun staartje vastgeklampt aan dat wier, wat passief te wachten tot het water weer wat opwarmt. Doordat ze weinig eten in dit jaargetijde hebben ze simpelweg niet de kracht om tegen de stroom in te zwemmen en zich aan iets anders vast te klampen. Dus spoelen ze, samen met het wier en de mosdierkolonies, aan op het strand. Volgens stichting Anemoon zijn de kortsnuitzeepaardjes al een tijdje bezig met een opmars noordwaarts, door het uitblijven van strenge winters.
Hier werden afgelopen jaar kortsnuitzeepaardjes gevonden
Een overzicht van meldingen van gevonden kortsnuitzeepaardjes zie je op waarnemingen.nl; veel meldingen worden gedaan tussen december en eind maart.
Deze gevonden kortsnuitzeepaardjes werden afgelopen jaar gemeld in de pers of op social media:
- 12 januari 2021 Terschelling
- 9 januari 2021 Texel
- 30 december 2020 Banjaardstrand
- 28 december 2020 Texel
- 26 april 2020 Terschelling
- 31 maart 2020 Vlieland
- 6 maart 2020 Callantsoog
- 4 maart 2020 Maasvlaktestrand
- 10 januari 2020 Ameland
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dit bericht bekijken op Instagram
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
What to do als je zelf een levend kortsnuitzeepaardje vindt
Vul zo snel mogelijk iets met zeewater, en doe daar voorzichtig het zeepaardje in. Dierverzorger Jarco Havermans van Ecomare bewaarde het op Texel aangespoelde zeepaardje in een eveneens aangespoelde oranje werkhandschoen, die hij snel vulde met zeewater. Daarna kun je het best even contact opnemen met professionals:
- Stichting reddingsteam zeedieren (RTZ), via het centrale meldnummer (24/7 bereikbaar) 31 6 83431459
- Ecomare (Texel), via 0031 (0)222 317741
Meer lezen
- Sinds de lockdown voelt het stekelige zeepaardje zich weer senang in Engeland
- iSeahorse beschermt zeepaartjes wereldwijd – en dat is hard nodig. Je kunt er ook meldingen doorgeven van gevonden zeepaardjes, als je je eerst aanmeldt bij iNaturalist.org
- Deze heartbreaking foto van een zeepaardje bij Indonesië ging de wereld over…
- Ook de maanvis verwacht je niet in deze contreien aan te treffen – maar het kan wel.
BRONNEN O.A. : ECOMARE | WIKIPEDIA.NL | DE TEXELSE COURANT
BEELDEN: STICHTING NATUURBEELDEN (VIDEO) |© HANS HILLEWAERT VIA WIKIMEDIA COMMONS | JORIS VERHEES (HEADER)