Roots redacteur Paul Böhre woont in Schoorl en wandelt wekelijks over het strand. Uiteraard om vogels te kijken, maar hij is ook altijd op zoek naar aparte strandvondsten. Afgelopen week vindt hij een bijzonder eikapsel, namelijk van de golfrog.
In de herfst- en wintermaanden kom ik graag op het strand. Het is er dan lekker rustig, en vooral na een storm kom je er vaak bijzondere dingen tegen. Zowel vogels als andere dingen. Maar dit keer vind ik iets waarvan ik meteen denk: ‘Huh?’ Ik zie hem ineens liggen tussen aangespoeld wier. Een enorm langgerekt zwartbruin eikapsel van een rog. Nou vind ik die wel vaker, maar deze is wel heel groot: inclusief de stekels meet hij maar liefst 19 cm! Het blijkt te gaan om een vrij zeldzaam exemplaar: het is een eikapsel van een golfrog, een vissoort die zeldzaam is in de Noordzee.
Roggenei
Het ei van een rog zit verborgen in een eikapsel. Een stevig en veilig omhulsel voor de zich ontwikkelende jonge rog. Zo’n eikapsel ziet er uit als zwart of bruin ‘doosje’ met op alle hoeken een stekel. Bijna alle roggensoorten die in de Noordzee voorkomen leggen eieren en zetten deze vast aan stenen, wrakken of wier. Wanneer ze verlaten zijn en losraken, spoelen ze aan en kun je ze op het strand vinden. Aan de kleur en vorm van de doos en de lengte van de stekels is te zien van welke soort rog het eikapsel afkomstig is. Het eikapsel van een golfrog is vrij gemakkelijk te herkennen. De doos is aanmerkelijk groter (circa 9 cm) dan die van de meeste andere voorkomende roggensoorten in de Noordzee. Daarnaast heeft hij aan de zijkant geen zomen (het even grote eikapsel van de blonde rog heeft wel zomen). Met de punten erbij meet het 17 cm of meer.
Bijzonder eikapsel
De golfrog komt voor in kustwateren met een zand- of modderbodem, in de oostelijke Atlantische Oceaan en langs de kusten van Noordwest Afrika en West-Europa en in de Middellandse Zee. Het mannetje meet tot 76 cm (mannetje), het vrouwtje kan maximaal 110 cm lang worden en 3 tot 4 kg wegen. De rug is geelbruin tot grijsbruin, met veel onregelmatig gevormde donkere lijnen en lichte vlekjes, die het dier nagenoeg onzichtbaar maken voor roofdieren. De onderzijde is wit. Hun leven speelt zich af op zandige of slikkige bodems tot 200 meter diepte. Langs de Nederlandse kust is deze rog zeer zeldzaam. Er is één vangst bij Texel uit 1951. Maar ook het eikapsel van deze rog wordt maar weinig gevonden op de Nederlandse stranden, een bijzondere vondst dus. Het vrouwtje legt per jaar ongeveer 15 eieren.
Meer weten?
Vind je zelf een eikapsel, kijk dan welke soort het is op deze prachtige eikapseldeterminatiegids. Geef je waarnemingen door aan Waarneming.nl. Zoek op de soort en geef hem door als ei vondst, aangespoeld, liefst met foto!
Je kunt ook eieren van haaien vinden op ons strand!