Alleen al in de Schoorlse Duinen komen minimaal vijftig soorten mossen en korstmossen voor. Waaronder hele fraaie met bekertjes, rode knoppen en andere bijzondere vormen. Bijzondere mosjuweeltjes, die juist in de winter uitbundig bloeien. Bij laat middaglicht lijkt het wel alsof de mosvlaktes hier in vuur en vlam staan.
In de driehoek tussen Bergen, Schoorl en Camperduin komen meer dan 50 soorten mossen en korstmossen voor. Door het natte weer van de laatste weken kleuren veel mossoorten nu op hun mooist.
Bijzondere pionierssoorten
Gedurende de wintermaanden gedijen mossen extra goed, bloeien ze zelfs. Ze vallen dan ook nog eens extra op omdat de bladerloze bomen even geen blikvanger zijn, en krijgen meer kleur omdat de bomen simpelweg meer licht doorlaten. Mossen krijgen zo de kans om zich van hun fraaiste kant te laten zien, ook omdat ze geen wortels hebben en in deze periode extra veel water uit de ‘lucht’ kunnen halen.
In de duinen bij Schoorl profiteren sommige mossen van de felle branden die daar zo’n tien jaar geleden hebben gewoed: purpersteeltje en zand-haarmos, zogenaamde pionier soorten, floreren juist nu als nooit te voren.
Bijzondere mosjuweeltjes
Opvallend is ook het rood bekermos, dat eigenlijk geen mos is maar een korstmos. Een korstmos is een vorm van symbiose tussen een schimmel en een alg waarbij simpel gezegd de schimmel zorgt voor de watertoevoer, en de alg voor het voedsel. Een andere soort korstmos dat ook een hele aparte groeivorm zien is het zwarte leermos, dat er inderdaad uitziet als een strak stukje zwart leer. Maar ook het overbekende rendiermos groeit hier overal. En het zoeken naar mossen en korstmossen is prima te combineren met een van vele mooie wandelroutes door het Schoorlse duingebied.
- Tip: neem een loep mee om de details van de mossen nog beter te bekijken.
- In het februari nummer van Roots dan nu in de winkel ligt, staat een uitgebreide reportage over de vele verschillende verschijningsvormen van korstmossen.
- Het verschil tussen een mos en een korstmos duidelijk uitgelegd.
- Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl. Vanaf hier vertrekken ook diverse routes.
Foto bovenaan: bloeiend haarmos in de Schoorlse Duinen, foto Paul Böhre.