Boom van het Jaar 2024: stem op je favoriete boom

Daniël Mulder

6 september 2024 .

Europese Boom van het Jaar

Bomen zijn meer dan indrukwekkende planten; het zijn ook stille getuigen van de geschiedenis en de cultuur. Vooral oude bomen zijn levende monumenten vol bijzondere verhalen. Tijdens de verkiezing Boom van het Jaar kun je vanaf 10 september stemmen op deze boomverhalen die onze landschappen verrijken. De winnende boom strijdt in 2025 mee voor de titel Tree of the Year 2025.

Tijdens de afscheidsdienst op 21 februari 2024 van de monumentale rode beuk op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster, werd onder meer een gedicht voorgedragen en er werden kaarsjes gebrand. Ruim 150 mensen kwamen in regenachtig weer afscheid nemen van de 130-jarige en ongeneeslijke zieke boom die ging worden gekapt. Het meest ontroerend is om alle brieven te lezen op de website (de boom had een eigen e-mailadres én mailde ook terug), die in de loop der tijd zijn verstuurd aan de zieke boom. De vele brieven en persoonlijke verhalen maken duidelijk hoe innig de band kan zijn tussen een boom en mensen.

Unieke verhalen

Sommige bomen zijn meer dan gewoon een boom. Aan sommige bomen kleven namelijk unieke verhalen, legenden of ze hebben een bijzondere functie op bijvoorbeeld een marktplein. “Precies daarom is SBNL Natuurfonds, een landelijke natuurorganisatie die zich inzet voor particulieren en boeren die natuur beheren, in 2018 begonnen met de verkiezing Boom van het Jaar”, vertelt Maaike Brasz, die de verkiezing coördineert bij SBNL Natuurfonds.

De Heksenboom in Bladel won in 2019. Foto: Mark Kohn.

“De verkiezing draait om de verhalen en de herinneringen die mensen hebben bij een bepaalde boom. Het gaat er dus niet om hoe dik, mooi of oud een boom is, maar in de praktijk speelt dit natuurlijk wel mee om een boom te nomineren.”

Verkiezing Boom van het Jaar

SBNL Natuurfonds is een landelijke natuurorganisatie met circa 1.700 donateurs die haar fondsen inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat wordt beheerd door particulieren en boeren. Sinds 2018 houdt de natuurorganisatie jaarlijks de verkiezing Boom van het Jaar. Doel van deze verkiezing is om te zorgen dat de verhalen achter de Nederlandse bomen meer bekendheid krijgen en daarmee de bewustwording van het belang van bomen.

Voor de verkiezing Boom van het Jaar 2024 worden begin september dertien genomineerde bomen bekendgemaakt. Stemmen op je favoriete boom kan van 10 september tot 17 oktober via deboomvanhetjaar.nl. De uitslag is op 18 oktober. De winnaar vertegenwoordigt Nederland bij de Europese verkiezing Tree of the Year 2025. In maart 2025 wordt bekend welke boom de Europese titel voor 2025 wint.

Boom van het Jaato
De donzige eik (ook wel zachte eik genoemd) in Hongarije is een herinnering aan een bos dat hier stond in de 18e eeuw. Deze eik won de titel Tree of the Year 2016. Foto: Bátaszék Town

Vind je bomen interessant? Lees dan ook:

  • Zijn er naaldbomen die hun naalden verliezen in de herfst?
  • Dit zijn de 10 hoogste bomen ter wereld.
  • In de Roots van september lees je een uitgebreid verhaal over de Nederlandse en Europese boomverkiezing.

Foto bovenaan: Bożka Piotrowska / Zielona Bombonierka

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...



Meer Nieuws