Hij oogt als een mier, loopt als een mier en gedraagt zich als een mier. Toch is – de naam zegt het al – de bosmierspringspin een heuse spin. Hij kopieert het gedrag van bosmieren om eventuele aanvallers af te schrikken. Omdat deze geleedpotige zo goed is in het nabootsen van bosmieren, hebben 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen besloten de bosmierspring uit te roepen tot Europese Spin van het Jaar 2019.
Lookalike
De reden voor de imitatie is dat mieren agressief zijn en daardoor veel minder natuurlijke vijanden hebben dan spinnen. Door een bosmier na te doen, verkleint de bosmierspringspin dus de kans dat ze wordt opgegeten door vijanden zoals sluip- en graafwespen of vogels.
De bosmierspringspin gedraagt zich niet alleen als een mier, ook zijn uiterlijk werkt mee. Hij heeft een langwerpig lichaam van ongeveer 0,5 cm lang, dat op een mier lijkt. De basiskleur van het kopborststuk is oranjebruin en het achterlijf is met het kopborststuk verbonden door een smalle taille, inderdaad net als bij een mier. En door hun voorste paar poten in de lucht te steken, lijken het net de antennes van mieren.
Spin van het Jaar
De Europese verkiezing Spin van het Jaar heeft als doel spinnen onder de aandacht te brengen, maar ook dat een breder publiek de soort zal melden via bijvoorbeeld waarneming.nl. In 2018 was de koffieboonspin nog Spin van het Jaar. In 2017 ging de eer naar de platte wielwebspin.