In 1963 werd de otter voor het laatst gesignaleerd in Amsterdam; tegen 1988 was hij in heel Nederland uitgestorven. Maar de tijden zijn veranderd, en in zijn voordeel. Na een succesvolle herintroductie van de otter elders in Nederland voelt dit roofdier zich nu ook in de hoofdstad weer thuis. Dat bewijzen pootafdrukken, eetresten én camerabeelden.
Comeback van de otter in Amsterdam
In juni vorig jaar kreeg IJburg al bezoek van een otter, zo bleek uit pootafdrukken op een stuk zand. Nu is er nog meer bewijs dat de otter zich weer heeft gevestigd in onze hoofdstad: er is otterpoep gevonden én er is een otter vastgelegd op een wildcamera. Otterspotter Stijn Nollen had de primeur, zo meldt NH Nieuws. Hij zag rare pootafdrukken en vond aangevreten visresten in natuurgebied de Diemer Vijfhoek, een groot buitendijks schiereiland in het IJmeer tussen IJburg en Muiden, langs de gemeentegrens met Amsterdam. Beelden van een wildcamera eind november en 4 december bevestigen dat de otter daar weer rondloopt en -zwemt. Reden voor enthousiasme bij de otterspotters en stadsecoloog Atze van der Goot, zoals te zien is op deze video van AT5.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
(Alles)onthullende otterpoep
Otters zijn schuwe dieren, en bovendien zijn ze vooral ’s nachts actief. Maar gelukkig is er otterpoep, ook wel ‘spraint(s)’ genoemd, en die is níet lastig te vinden. Poepen doet de otter namelijk graag op opvallende plekken. Hij is behoorlijk territoriaal, en gebruikt zijn poep om zijn leefgebied mee te markeren. Dus deponeert hij zijn poep ergens goed in het zicht. Hij bouwt er zelfs eigenhandig een hoopje voor van zand, gras of mos, maar gebruikt ook graag een molshoop of grote steen voor zijn uitwerpselen.
Eén of meer otters in Amsterdam?
Otterpoep onthult niet alleen het leefgebied van die otter. Middels DNA-onderzoek kan de Universiteit van Wageningen nu ook achterhalen hoeveel otters Amsterdam als hun thuisbasis rekenen. Dat blijkt overigens ook al uit het aantal poephoopjes, zo meldt Naturalis. Hoe meer poephoopjes, hoe meer otters er in die buurt bivakkeren. “Onderzoekers vermoeden dat otters die op pad zijn een gebied vol poephoopjes liever niet ingaan. Al die geurende bergjes laten waarschijnlijk zien dat de otter die daar woont veel energie over heeft, en bereid is om veel moeite te steken in het verdedigen van zijn gebied.”
Nu maar hopen dat de otters oppassen bij de drukke wegen rondom Amsterdam. Zo’n 25% van de Nederlandse otterpopulatie komt jaarlijks om door aanrijdingen…
BRONNEN: O.A. NATURETODAY | AT5 | NATURALIS
FOTO’S: iSTOCK
Meer doen & lezen
- Wil je zelf ook speuren naar (sporen van) otters, al dan niet in Amsterdam? Op waarneming.nl zie je genoeg voorbeelden van otterpoep.
- Lees hier hoe de otter een strenge winter doorkomt.
- De otter eet niet alleen vis, maar ook Amerikaanse rivierkreeften. En dat is goed nieuws: die kreeften zijn inmiddels een enorme plaag in Nederland.