Compacte kanjer

Paul Bohre

7 december 2022 .

(Advertorial)

Veel natuurliefhebbers hebben er met smart op gewacht: een compacte telescoop die past in elke rugtas en onderweg supersnel paraat is om een vogel of dier beter te bekijken. Zo’n compacte kanjer is er nu, in de vorm van de nieuwe Swarovski ATC/STC minitelescoop. Roots-redacteur Paul Böhre testte hem in het veld en is razend enthousiast. ‘Echt superhandig in het gebruik en een fenomenaal kraakhelder beeld. Een geweldig product voor de natuurliefhebber die graag reist, fiets of wandelt.’

De laatste weken van het najaar zijn voor vogelaars altijd een spannende periode: dan is immers de vogeltrek in volle gang. Dit jaar is die bovendien extra bijzonder, omdat het uitzonderlijk warm is en er langdurig een zuidoostenwind waait. En kenners weten: bij die omstandigheden is de vogeltrek langs de kust door stuwing vanuit het oosten dan extra spectaculair. Toevallig krijg ik precies in die periode de nieuwe telescoop van Swarovski in handen; ideaal, omdat ik hem dan ook meteen door andere vogelaars en natuurliefhebbers kan laten beoordelen.

Swarovski telesoop

Swarovski ATC telescoop met schuine inkijk en STC met rechte inkijk. Foto: Swarovskioptik

Verschil ATC/STC

De nieuwe telescoop van Swarovski is er in twee uitvoeringen: als ATC, met schuine inkijk, en als STC, met een rechte inkijk. Met zijn lengte van bijna 26 cm kun je rustig spreken van een echte minitelescoop. Met een vergroting die begint bij 17x is het prettig zoeken naar het onderwerp. Daarna kun je inzoomen tot een vergroting van maximaal 40x. Daarbij word je enorm geholpen door het grote inkijkoculair, dat identiek is aan het oculair van de grotere ATX-serie telescopen. Het is even een apart gezicht, want de inkijklens oogt groter dan de uiteindelijke uitgaande lensdiameter van 56 mm, maar juist hierdoor is veel winst geboekt op het uiteindelijke gewicht: met 970 gram is de telescoop lichter dan bijvoorbeeld een EL 10×50 verrekijker. En voor actieve natuurliefhebbers erg prettig: je stopt hem zo weg in je tas.

Roodhalsgans

Met de soepele 17-40 zoomlens zoek je makkelijk een roodhalsgans op tussen de andere ganzen. Foto: Paul Böhre

Fenomenale kleurintensiteit

Het is een prachtige najaarsdag als ik op pad ga om de telescoop te testen. De eerste vogel die ik in beeld krijg is nota bene een roodhalsgans: een van de fraaist gekleurde ganzen, en een zeldzame verschijning in Nederland. Wanneer ik voor het eerst door de telescoop kijk valt op hoe fijn de 17x startvergroting werkt bij het zoeken. Door het brede beeld scan ik gemakkelijk de groep ganzen af en komt de roodhalsgans al snel in beeld. In het toch al mooie ochtendlicht krijg ik de vogel haarscherp in beeld, als ik inzoom wordt hij alleen maar mooier. De kleurintensiteit is fenomenaal en het beeld is werkelijk randje-randje haarscherp!

Subtiele kenmerken perfect in beeld

Even later voeg ik mij bij een aantal vogelaars op de dijk van de Hondsbossche Duinen. Vanaf hier is de vogeltrek in al zijn glorie prachtig te bewonderen: er trekt letterlijk een onafzienbare stroom met groepjes vogels over. Ik laat ook andere net aangekomen vogelaars door de scoop naar vogels kijken. Wat opvalt is dat je de trekvogels, die toch echt pijlsnel voorbij vliegen, dankzij het brede beeldveld snel voor de lens kunt krijgen. Ook omdat de telescoop door zijn compacte vorm en formaat zo makkelijk hanteerbaar is. Ook zijn kenmerken heel mooi zien, wat resulteert in veel blije uitroepen.

Swarovski telescoop

De handige opschroefbare schaal onder de compacte kanjer geeft je optimale handelingsvrijheid. Foto: Swarovskioptik

Verbluffende handigheidjes

Buiten het heldere kijkbeeld en de fijne zoom beschikt deze telescoop over een paar verbluffende handigheidjes die het gebruik nog prettiger maken. Zo hebben de makers een ‘schaal’ bedacht die je onder de telescoop kunt schroeven, zodat je hem zonder statief op een tas kunt leggen of op een hekpaal kunt plaatsen. Voordeel van deze schaal is dat er een ruimte onder het scherpstelwiel ontstaat, waardoor je de zowel het scherpstelwiel als de zoomring vrij kunt bedienen. Ook handig: je kunt de afdekdop van de voorste lens in de afdekdop van de bovenste lens klikken en het setje bevestigen aan de telescoop zelf, wat verlies voorkomt.

Compacte kanjer

De ATC/STC minitelescoop is een geweldig goed verzorgd nieuw Swarovski-product dat heel wat actieve natuurliefhebbers blij gaat maken. Want deze compacte kanjer kan altijd mee in de tas en is, geplaatst op de handige schaal of op een klein statiefje, zo in de paraatstand te zetten. Bovendien is hij in een handomdraai via de VPA-telefoonadapter te verbinden met je smartphone zodat je de vogel of het dier dat je in beeld hebt gevangen ook nog eens mooi kunt vastleggen. Zo hoef je niets moois meer te missen en kun je optimaal genieten van de natuur.

Praktisch – ATC en STC

Kleur: verkrijgbaar in burnt oranje (ATC) en groen.

Vergroting: 17-40 x 56.

Lengte: 25,8 cm.

Gewicht: 970 gram.

Kortste scherpstelafstand: 3,4 meter.

Telefoonadapter: VPA.

Prijs: € 2210.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...