In het voorjaar bedekt een wit-groen tapijt van daslook op sommige plekken de bodem. Hoe je de plant vindt? Ga je neus achterna! Als je ui ruikt in het bos, is de kans groot dat het om daslook gaat. Wij hebben mooie hotspots voor je gevonden in Nederland en België.
Lokhorsterduin (Zuid-Holland)
Jelle van Dijk (Vereniging voor Natuur en Vogelbescherming Noordwijk): “Omdat daslook van kalkrijke grond houdt, voelt de plant zich erg thuis in de duinen, bijvoorbeeld in het Lokhorsterduin. Daar vind je zo’n halve hectare met daslook onder zomereiken en beuken. De mooiste periode is meestal de eerste week van mei. Het Lokhorsterduin is het restant van een middeleeuws landgoed. In de jaren 20 van de vorige eeuw werd psychiatrisch ziekenhuis Vogelenzang er gebouwd. Als een van de weinige landgoederen is het daardoor niet afgegraven ten bate van de bollenteelt. Je hebt in mei wel een prachtig uitzicht over de bollenvelden.”
Waar: parkeer komend vanuit Bennebroek net voorbij het hoofdgebouw van Vogelenzang en vanuit Hillegom er net vóór (Rijksstraatweg, Hillegom). Loop in westelijke richting naar de spoorlijn.
Ook te zien: op het oude kerkhof van de bewoners groeit wilde hyacint.
Horeca: ’t Alternatief in Hillegom.


Neigembos (Oost-Vlaanderen)
“Zoek je een bos met reliëf en bloemenpracht in het Pajottenland? Dan is het Neigembos zeker een aanrader”, schrijft Glenn Vanderbeke op zijn site met prachtige foto’s. “Ik bezocht het Neigembos speciaal voor de grote hoeveelheden daslook die er groeien. Het bos stelde me niet teleur. Wat dit bos ook aantrekkelijk maakt, zijn de niveauverschillen in het landschap.”
Waar: het noordelijk deel van het Neigembos, wandelroutes via natuurenbos.be/natuurgebieden/ neigembos.
Ook te zien: wilde hyacint, bosanemoon en gele dovenetel.
Horeca: Gastenhof ter Lombeek.

Daslook-weetje: even ruiken
Zodra het blad beschadigd raakt en het sap in contact komt met zuurstof, komen zwavelverbindingen vrij die de ui- of knoflookgeur veroorzaken.
Wanneer bloeit daslook?
De bloeiperiode van daslook is april-juni. Tijdens de bloei zie je witte schermbloemen die op een lange steel circa 30 cm omhoog steken uit donkergroene ovale bladeren met een duidelijk zichtbare nerf in de lengte. De bladeren worden 3 tot 5 cm breed. Ze lijken op die van het lelietje-van-dalen (bloeit trouwens ook wit), maar zijn veel talrijker. Bij het lelietje-van-dalen komen maar twee bladeren per bol omhoog.
Daslook eten
Hoewel daslook je salade een pittig smaakje kan geven en het daarom populair is bij vele hobbykoks, is het geen goed idee om een heel daslookveld kaal te plukken. Voor bijen vormt daslook een belangrijke bron van nectar. Ook vlinders, bijvoorbeeld het oranjetipje, en hommels komen er vaak op af. Dus plant het aan in je eigen tuin en pluk het met beleid.
Meer hotspots én meer over daslook lees je in Roots april, nu in de winkel en eenvoudig te bestellen via de webshop.
Meer lezen
- Daslook fotograferen: tips & tricks
- De mooiste bosanemonen foto’s, zo maak je ze
- De citroenvlinder, kleine vos, dagpauwoog en de gehakkelde aurelia gaan nu, of bijna, weer op zoek naar verse nectar. Lees hier meer over de eerste voorjaarsvlinders.
Tekst: Monique van Klaveren
Foto bovenaan: Getty Images