De eikenprocessierupsen zijn laat dit jaar

René Alblas

16 mei 2019 .

Door de koude start van de maand mei dit jaar, komen de eikenprocessierupsen laat op gang. In de mooie meimaand van 2018 waren de rupsen al veel actiever halverwege de maand. Met behulp van een hoogwerker is er de afgelopen week op vijf locaties verkennend onderzoek uitgevoerd aan bomen. Zo kon de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen nader bestudeerd worden.Er werden 258 groepen rupsen aangetroffen. De meerderheid van de rupsen was nog in het larvestadium.

Begin juni

Door de stijgende temperaturen is de verwachting is dat op 20 mei de eerste nesten met volgroeide eikenprocessierupsen zullen verschijnen. Begin juni zullen er overal nesten te vinden zijn.

Concurrentie

In de komende weken zullen de eikenprocessierupsen veel hinder ondervinden van andere rupsensoorten die al wel volledig ontwikkeld zijn. Allerlei andere rupsensoorten zoals kleine wintervlinders, voorjaarsuilen, eikenbladrollers en plakkers, hebben de eiken al flink kaal gegeten. Deze kaalslag kan de ontwikkeling van de eikenprocessierups vertragen. Later in het seizoen kunnen op die betreffende bomen overigens alsnog nieuwe generaties processierupsen ontstaan.

Vogels

Van een aantal vogelsoorten was al bekend dat ze de eikenprocessierups eten. De koolmees, de pimpelmees, de spreeuw, de boomklever en de koekoek zijn gek op die harige kruipertjes. Uit recent onderzoek blijkt dat kauwen ook graag een processierupsje nuttigen.

Eigenlijk zijn ze best mooi, die eikenprocessierupsjes

Vooral ’s nachts

De eikenprocessierups verplaatst zich vooral ’s nachts, op zoek naar voedsel. Ze lopen dan in meerdere rijen dicht achter elkaar aan, als in een processie. Overdag zijn ze doorgaans in hun nest.

Die vervelende brandharen

De brandharen van de rups vormen “een probleem” voor de mens. Die brandharen zijn ongeveer 0,3 millimeter lang, ze zijn pijlvormig en hebben weerhaakjes. Deze haren worden bij een bedreiging afgeschoten en kunnen dan gemakkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen van mensen en andere zoogdieren binnendringen. De stoffen kunnen huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.
De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. Ook honden kunnen flink last hebben van deze brandharen.

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...