De lente is begonnen!

René Alblas

21 maart 2019 .

Je hebt het misschien niet gemerkt, maar gisteravond om 22.58 uur is de lente begonnen!

De lente begint als de dag en de nacht even lang zijn. Deze zogenaamde lentenachtevening vindt altijd plaats rond 20 maart op het noordelijk halfrond en rond 23 september op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het lentepunt en de dag en de nacht zijn ongeveer even lang. Tijdens het voorjaar worden de dagen steeds langer. Het woord “lente” komt dan ook van het “lengen der dagen”. Het voorjaar eindigt met de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en 21 december op het zuidelijk halfrond). Dan worden de dagen weer korter. Veel mensen denken dat het astronomische voorjaar altijd op 21 maart begint. Dat is echter maar af en toe het geval; 20 maart komt momenteel veel vaker voor. Dat er soms een verschuiving in zit, heeft vooral te maken met het schrikkeljaar.

Meteorologische lente

Voor meteorologen is het voorjaar overigens al lang begonnen. Het meteorologische voorjaar begint al op 1 maart. Al in 1780 is besloten door Duitse weerorganisaties dat het voorjaar op die datum start en dat het voorjaar eindigt op 31 mei. Deze indeling maakt het makkelijker om allerlei vergelijkingen en statistieken te maken. Deze meteorologische lente data worden overal in de wereld aangehouden.

Effecten

Tijdens het voorjaar worden de dagen dus steeds langer en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen. Omdat de hoeveelheden serotonine en dopamine hoger worden, krijgen mensen een betere stemming en zelfs euforie. Dat geldt zeker bij natuurvolkeren en andere mensen die veel buiten zijn.

De lente kan juist ook het tegenovergestelde opleveren: een voorjaarsmoeheid. Dit verschijnsel heeft mogelijk te maken met een verhoogd percentage melatonine en een tekort aan vitaminen. Beide kunnen tijdens de winter ontstaan.

Foto’s: Wim ’t Hart

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...