De Etna op het eiland Sicilië is de meest actieve vulkaan van Europa.
In de afgelopen eeuw is deze (3300 meter hoge) vulkaan al meer dan honderd keer uitgebarsten; de laatste keer was vrij recent, in augustus 2018. Er ontstond toen na een spectaculaire explosie een lavafontein van wel 150 meter hoogte. In februari 2017 was de vulkaan ook nog actief, toen kwamen de lavafonteinen nog tot 250 meter hoogte.
Dat je afstand moet houden van een eruptie, ligt voor de hand. Toch zorgde de eruptie van 2017 voor verrassingen. Een aantal leden van een cameraploeg van de BBC raakte gewond tijdens het filmen van de 2017-eruptie. Ook een paar toeristen raakte licht gewond door rondvliegend, gloeiend gesteente. Nog meer afstand houden dus!
Niet bedreigend
Vulkaanuitbarstingen aan de top van de Etna zijn vaak heel spectaculair en doorgaans niet bedreigend voor de omwonenden van de vulkaan. Maar er kunnen ook uitbarstingen op een lager niveau plaatsvinden en dan lopen de omringende dorpen en steden wel degelijk gevaar. In de loop der eeuwen zijn diverse dorpen van de kaart geveegd en zijn er tientallen slachtoffers gevallen. Om het risico van ongevallen rondom de Etna zoveel mogelijk te beperken, worden de uitgestoten gassen permanent gemeten. Als de samenstelling verandert, is er een nieuwe eruptie op komst.
De uitbarsting van augustus jongstleden was kort (maar hevig). Dat kan een opmaat zijn voor een grotere uitbarsting.
Kijk hier voor een filmpje van de laatste uitbarsting van de Etna.
Foto bovenaan: Olivier Grunewald