Na ruim 110 jaar heeft, zeer waarschijnlijk, een wolvin weer voet gezet op Nederlandse bodem. Met de komst van de wolf keert de wildernis definitief terug in Nederland. Roots belicht waarom we zo verlangen naar wildernissen.
Of het nu komt door de verstedelijking of het jachtige bestaan, de laatste jaren staat de wildernis volop in de belangstelling. De film Into the wild, waarin het met de hoofdpersoon overigens slecht afloopt, jaagde het wildernisverlangen nieuw leven in.
De film vertelt het waargebeurde verhaal over Chris McCandless die het materialisme beu is en alle schepen achter zich verbrandt. Na een zwerftocht door Amerika trekt hij zich terug in de overweldigende wildernis van Alaska, waar hij probeert te overleven van dat wat de natuur te bieden heeft.
Waar komt dat verlangen naar wildernis toch vandaan? Waarom hebben mensen behoefte aan een plek waar dagelijks een strijd op leven en dood wordt uitgevochten? Milieufilosoof Martin Drenthen zegt in Roots dat de wildernis een plaats is waar je nog overweldigd kunt worden en waar onverwachte dingen gebeuren. “Dat is wat mensen tegenwoordig bedoelen als ze zeggen dat ze verlangen naar de wildernis. Ze bedoelen dan een plek waar de natuur niet op bestelling wordt geleverd, zoals met een safari. Ze bedoelen een plek waar het toeval en het gevaar nog prominent zijn.”
Nu de wolf terug lijkt te zijn in Nederland, staat de wildernis volop in de belangstelling. Een uitgebreid verhaal over het verlangen naar wildernissen vind je in de nieuwe Roots, die vanaf 26 juli in de winkel ligt. Je kunt Roots ook eenvoudig online bestellen. Dan krijg je Roots thuisgestuurd, je betaalt geen verzendkosten.
Foto: Roots / Marcel Antons