Komend weekend wordt de jaarlijkse Tuinvogeltelling weer georganiseerd. Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari kun je weer plaatsnemen in je tuin, op je balkon of gewoon voor het raam om al de aanwezige vogels te tellen.
Hoe werkt de Tuinvogeltelling?
Zoals gezegd, iedereen met een tuin of balkon kan meedoen. Gedurende een half uur tel je alle vogels die zijn neergestreken in de tuin of op het balkon. Vogels die alleen maar overvliegen tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort. Tel de waarnemingen van eenzelfde soort niet bij elkaar op, want dan loopt je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: als je tijdens jouw tel-halfuur eerst 3 pimpelmezen ziet en later 6 pimpelmezen, dan geef je dus 6 pimpelmezen door.
De tel-resultaten geef je op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari door via de app Tuinvogels of via de website tuinvogeltelling.nl. Vanaf vrijdagochtend 8.30 uur staat het telformulier klaar. Het invullen wijst zich verder vanzelf!
In België wordt ook geteld: op 26 en 27 januari. Kijk hiervoor op de site van Natuurpunt.
Tips bij het tellen
- Zie je ineens veel vogels tegelijk en is het lastig om ze in één keer goed te tellen? Neem dan snel een foto van het tafereel zodat je ze na afloop goed kunt tellen. Je kunt de foto eventueel ook mee insturen bij de resultaten
- Je kunt het beste ’s ochtends tellen, dan zijn de vogels het meest actief.
- Ben je niet zo’n grote vogelkenner. Kijk dan hier voor de nodige herkenningstips.
- Download de tuinvogelapp op tijd, zodat je weet hoe het werkt. De app is zowel voor Android als iPhone beschikbaar.
- Kijk op deze overzichtspagina om alvast in de stemming te komen met de 25 meest voorkomende tuinvogels.