De zin en onzin van natuurbruggen

redactie

11 oktober 2013 .

Maken dieren wel gebruik van natuurbruggen? En hoe zit dat met insecten? Moet je een ecoduct ook voor recreatief gebruik openstellen? Deze dillema’s en vragen kwamen deze week naar voren tijdens het debat No nonsense ecoduct: Natuurbruggen 2.0 in Gasterij Stadszigt in Naarden.

 De nieuwe natuurverbinding bij de N236 in aanbouw. Foto Geurt Besselinks, Natuurmonumenten

De meeste mensen vinden natuurbruggen belangrijk, zo blijkt uit een enquête van Natuurmonumenten, die tot nu toe is ingevuld door 35.000 mensen. Natuurmonumenten is het hiermee eens. Maar er zijn veel dillema’s over de kosten, noodzaak en werking van deze verbindingen.

 

Een probleem in het Nederlandse landschap is versnippering. Versnippering ontstaat wanneer er allerlei snel-, trein- en waterwegen door natuurgebieden worden aangelegd. Hierdoor kunnen diersoorten zich niet meer goed verplaatsen tussen verschillende leefgebieden. De dieren lopen gevaar om living dead te worden. Living dead zijn plant – en diersoorten die op den duur verdwijnen in de gebieden door deze versnippering. Momenteel loopt een derde van de soorten in Nederland gevaar.

 

Onderzoeken of bouwen?

De ecoducten moeten  deze versnippering tegen  gaan. De dieren en planten kunnen zich zo van gebied naar gebied verplaatsen, zonder dat ze last hebben van de infrastructuur. Maar niet alleen de ecoducten vallen onder de genomen maatregelen, ook dassentunnels en afrasteringen helpen de dieren oversteken naar een ander gebied.

 

Op camerabeelden van de natuurbruggen is te zien dat de dieren de verbindingen gebruiken. Dit wil nog niet zeggen dat het effect hiervan positief is, hier is meer onderzoek voor nodig. Gebruik toont namelijk niet aan dat het probleem is opgelost.

 

Moet je eerst onderzoeken en dan bouwen of eerst bouwen en dan onderzoeken, daarover breken wetenschappers en natuurbeheerders zich het hoofd. De natuurbruggen zijn duur, eerst onderzoeken of deze verbindingen werken zou logisch zijn. Aan de andere kant staat een derde van alle soorten op het punt te verdwijnen, nog langer wachten zou het verlies van allerlei soorten kunnen zijn.

 

Natuurverbinding N236

Discussie of niet, deze week werd bij het Naardermeer de nieuwe, grootste natte natuurverbinding van Nederland  geopend. De natuurverbinding bij de N236 verbindt de Ankeveense Plassen met het Naardermeer. De drukke provinciale weg was jarenlang een gevaar voor kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen. De barrière over de weg was een bijna niet te nemen obstakel voor de dieren.

 

Foto: de nieuwe natuurverbinding bij de N236 in aanbouw. Fotograaf Geurt Besselink, Natuurmonumenten

 

 

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...